Na hlavný obsah

Spoplatnené testy skomplikujú vyšetrenia u lekárov

Koľko budú antigénové testy stáť sa zatiaľ nevie.

Spoplatnené testy skomplikujú vyšetrenia u lekárov
Na snímke mobilné odberové miesto na antigénové testovanie na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Väčšinu mobilných odberových miest o dva dni definitívne zatvoria. Za antigénový test si už ľudia budú musieť v mnohých prípadoch zaplatiť sami. Viacero ambulancií však negatívny test stále vyžaduje, a to aj od zaočkovaných. Vyšetrenie u lekára sa tak môže od štvrtka (1. 7.) skomplikovať a najmä predražiť.

„Keďže ošetrenie pacienta v zubnej ambulancii patrí medzi najrizikovejšie, čo sa týka ochorenia COVID-19, tak sa riadime nariadeniami komory zubných lekárov, ktorá odporúča testovanie pacientov,“ povedala pre RTVS zubná lekárka Veronika Vörösová.

„Možnosť testovania bude aj naďalej zachovaná, bezplatne primárne prostredníctvom PCR testov v indikovaných prípadoch, ako je napríklad podozrenie na ochorenie COVID-19, úzky kontakt s nakazenou osobou a iné,“ informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rozhodnutie o vyžadovaní testov je podľa rezortu zdravotníctva na samotných lekároch. Slovenská komora zubných lekárov však svoje usmernenie zmeniť neplánuje a aj naďalej odporúča negatívne testy.

Ako bude nová testovacia stratégia vyzerať, koľko budú testy stáť a či budú bezplatné pri návšteve zubných ambulancií alebo iných lekárov, sa zatiaľ nevie.

Pozrite si reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko