Na hlavný obsah

Srbskou továrňou na výrobu munície otriasol výbuch

Všetkých pracovníkov aj obyvateľov v okolí evakuovali.

Srbskou továrňou na výrobu munície otriasol výbuch
Na ilustračnej snímke letecký pohľad na dym v lese po požiari v sklade munície v Riazanskej oblasti v Rusku. Foto: TASR/AP

Fabrikou na výrobu munície v srbskom meste Čačak v piatok (4. 6.) otriasla séria explózií. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá. Úrady evakuovali zamestnancov podniku i obyvateľov mesta, ktorí žijú v okolí továrne. Príčiny výbuchu sú podľa agentúry APA zatiaľ neznáme.

Prvý výbuch sa ozval okolo 1.30 h z muničného skladu továrne Sloboda, ktorá podľa Reuters vyrába popri delostreleckej munícii či výbušninách tiež domáce spotrebiče.

Všetkých 60 pracovníkov nočnej smeny bolo evakuovaných, povedal starosta mesta srbskej televízii RTS. Úrady evakuovali tiež obyvateľov z okolia továrne. Explózia rozbila okná niektorých domov v blízkosti zariadenia.

Továreň Sloboda ťažko poškodilo bombardovanie Srbska Severoatlantickou alianciou v roku 1999. Srbský zbrojársky priemysel sa odvtedy zotavil a vyváža delostreleckú muníciu do afrických a ázijských krajín, ale tiež do niektorých západných štátov vrátane členov NATO, píše Reuters.

Podobný výbuch zabil v roku 2003 v tejto továrni troch pracovníkov, explózia z roku 2010 sa obišla bez obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet