Na hlavný obsah

Štát predá alebo daruje vakcíny Sputnik V. Záujem hlási Balkán

Počas leta chce krajina spustiť očkovanie u všeobecných lekárov.

Štát predá alebo daruje vakcíny Sputnik V. Záujem hlási Balkán
Ilustračné foto. Foto: TASR

Registrácia na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V sa skončí budúcu stredu 30. júna. Vláda SR už neformálne súhlasila s tým, že zvyšné dávky bude môcť štát darovať či predať. Uviedol to v stredu (16. 6.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Balkánsky záujem

Odôvodnil to doterajším nízkym záujmom, pre ktorý sa nevyužijú všetky dávky (200 000). Ich exspirácia nastane v lete.

„Predbežný záujem prejavili krajiny západného Balkánu,“ spresnil šéf rezortu. Kabinet by mal podľa neho schváliť návrh na ich predaj či darovanie v priebehu budúceho týždňa.

Ako vyplýva z dát Inštitútu zdravotných analýz (IZA), dostupných na webe cakaren.vercel.app/projekt, na ruskú vakcínu aktuálne čaká 5 898 ľudí. Najväčší záujem o ňu prejavili ľudia vo veku od 40 do 44 rokov (709).

Lekári či odmeny

Lengvarský v stredu tiež potvrdil, že Slovensko chce spustiť vakcináciu u všeobecných lekárov od 1. júla. V priebehu nasledujúceho týždňa chce rezort začať podpisovať zmluvy s lekármi.

Tiež uviedol, že vláda diskutovala o hmotnom odmeňovaní zaočkovaných. „Je možné, že bude istá forma finančného príspevku alebo lotérie,“ konkretizoval s tým, že v prípade finančného príspevku by išlo o plošné odmeňovanie pre všetkých, ktorí sa nechali zaočkovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko