Na hlavný obsah

Štáty EÚ sa dohodli na reforme azylového úradu, utečencom sa bude venovať viac ľudí

Zmena je súčasťou balíka migračnej a azylovej reformy.

Štáty EÚ sa dohodli na reforme azylového úradu, utečencom sa bude venovať viac ľudí
Uchádzači o azyl čakajú na dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson v utečeneckom tábore na gréckom ostrove Lesbos. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v utorok (29. 6.) dohodli s Európskym parlamentom na posilnení právomocí azylového úradu Konanie so žiadateľmi o azyl by sa tak malo zefektívniť.

Krajiny EÚ budú mať na základe nových pravidiel k dispozícii až päť stoviek pracovníkov úradu, ktorí im budú okrem iného pomáhať v koordinácii prístupu k utečencom smerujúcim do EÚ.

Nariadenie je súčasťou vlani navrhnutého balíka migračnej a azylovej reformy, na ktorého prevažnú časť majú členské štáty rozdielne názory a ktorého akýkoľvek ďalší posun teraz nie je na obzore.

Noví úradníci budú pomáhať členským štátom v azylovom konaní

Keď pravidlá formálne schvália štáty aj Európsky parlament, súčasný Európsky podporný azylový úrad sa zmení na Azylovú agentúru Európskej únie. Tá bude mať novovytvorených 500 expertov, od tlmočníkov po špecializovaných právnikov, ktorí budú pomáhať členským štátom efektívnejšie riešiť azylové postupy.

„Potrebujeme, aby boli v celej Európe prijímané rozhodnutia o azyle rýchlo a férovo, všade s rovnako vysokou kvalitou,“ ocenila súčasnú dohodu eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová. Nová agentúra podľa nej zlepší koordináciu azylových konaní v jednotlivých krajinách a zabezpečí, že budú prebiehať podľa rovnakých štandardov.

Agentúra by sa mala podieľať na podrobnejšom a urýchlenom skríningu migrantov hneď po ich príchode do Európy, čo má podľa plánov Komisie zrýchliť azylovú procedúru a zefektívniť návraty odmietnutých migrantov.

Po roku pandémie sa počet žiadateľov o azyl opäť zvyšuje

Migrácia je dlhodobo jednou z najvýbušnejších tém európskej debaty, v poslednom roku však aj v súvislosti s pandémiou ustúpila do úzadia.

Hraničná agentúra EÚ Frontex však tento rok opäť registruje nárast počtu utečencov mieriacich do Európy a najmä štáty ako Taliansko alebo Španielsko sa snažia opäť politicky citlivú otázku vrátiť na stôl.

Kým pre južné štáty je kľúčovou otázkou pomoc ostatných krajín pri preberaní utečencov či vracaní odmietnutých žiadateľov o azyl, najmä krajiny východného krídla EÚ odmietajú o solidarite hovoriť. Namiesto toho opakujú, že prioritou je ochrana vonkajších hraníc Únie a boj proti pašovaniu ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet