Na hlavný obsah

Streľba v Čiernom mori: Rusi pri Kryme varovne pálili na britský torpédoborec

K varovaniu sa pridalo aj lietadlo.

Streľba v Čiernom mori: Rusi pri Kryme varovne pálili na britský torpédoborec
Na snímke britský torpédoborec HMS Defender. Foto: twitter/ HMS Defender

Plavidlo ruskej pohraničnej stráže v stredu 23. júna vypálilo varovné výstrely pre plavbu britského torpédoborca Defender pri brehoch Krymu, oznámila štátna agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. K výstrahe sa podľa agentúry pripojil tiež ruský bombardér, ktorý zvrhol niekoľko bômb v predpokladanom ďalšom smere plavby britskej lode. Stalo sa tak podľa ministerstva po tom, ako torpédoborec vplával asi tri kilometre do ruských výsostných vôd.

Rusko na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a okolité more považuje za ruské výsostné vody. Ukrajina a ani západné krajiny túto anexiu neuznávajú. Spojené kráľovstvo sa k incidentu doteraz nevyjadrilo.

Torpédoborec podľa ruského ministerstva vopred varovali pred použitím zbraní v prípade narušenia hranice. Na výstrahu však plavidlo podľa TASS nereagovalo. O 11.52 h (10.52 h SELČ) vplávalo do ruských vôd, a tak „o 12.06 h a o 12.08 h pohraničná strážna loď vykonala výstražnú streľbu“ a „o 12.19 h lietadlo Su-24M vykonalo výstražné bombardovanie“ štyrmi štvrťtonovými bombami zhodenými v smere ďalšej plavby britského plavidla. O štyri minúty neskôr loď opustila ruské teritoriálne vody, tvrdí ministerstvo.

Torpédoborec Defender na svojom twitterovom účte zatiaľ spomína len návštevu ukrajinského prístavu Odesa, odkiaľ sa v utorok (22. 6.) chystal vyplávať na „plnenie ďalších úloh v Čiernom mori“.

Budúci týždeň sa má v Čiernom mori začať veľké každoročné ukrajinsko-americké námorné cvičenie, tentoraz s rekordnou účasťou 5 000 vojakov z viac ako troch desiatok krajín. Rusko protestuje a nabáda USA, aby cvičenie zrušili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet