Na hlavný obsah

STU bude mať nového rektora, akademický senát zvolil Moravčíka

Vo voľbe bol jediným kandidátom.

STU bude mať nového rektora, akademický senát zvolil Moravčíka
Na archívnej snímke nový rektor STU Oliver Moravčík. Foto: TASR

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave bude mať nového rektora. Po vymenovaní prezidentkou sa ním stane doterajší prorektor Oliver Moravčík. V tajnom hlasovaní ho v pondelok (28. 6.) zvolil akademický senát.

Moravčík bol jediným kandidátom, jeho konkurent Jozef Peterka z Materiálno-technologickej fakulty sa kandidatúry vzdal. V tajnom hlasovaní senátu získal podporu 28 z 38 prítomných senátorov.

Moravčík krátko po zvolení uviedol, že je príjemne prekvapený počtom hlasov, ktoré dostal, napriek všetkým okolnostiam. Poukázal, že v minulosti to neboli jednoduché voľby, na post rektora kandidovalo podľa jeho slov aj šesť kandidátov.

Prvé kroky nového rektora budú vieš k modernejšej univerzite. „Hlavne začať transformáciu, aby sme sa dostali dopredu a my cítime, že nám na chrbát dýchajú ďalšie technické univerzity na Slovensku, to treba zvládnuť a zostať lídrom,“ povedal krátko po svojom zvolení.

„Dojmy sú zmiešané, pretože práve dnes jeden z dvoch kandidátov stiahol svoju kandidatúru, pričom podporil práve protikandidáta. Voľba rektora len z jedného kandidáta je trošku taká smutná,“ uviedol za študentských senátorov doktorand Martin Mierka z Fakulty eletrotechniky a informatiky STU.

Rektora vymenúva na návrh AS verejnej vysokej školy prezidentka SR. Návrh senátu predkladá prezidentke minister školstva, ktorému ho doručí senát do 15 dní od prijatia rozhodnutia.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala dekrét o odvolaní rektorovi Miroslavovi Fikarovi 22. apríla. AS STU schválil návrh na odvolanie Fikara z funkcie rektora na svojom zasadnutí 26. októbra 2020. Univerzitu

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko