Na hlavný obsah

Súd odmietol Navaľného žalobu na väznicu za neustále nočné kontroly

Opozičný politik je momentálne vo väzenskej nemocnici.

Súd odmietol Navaľného žalobu na väznicu za neustále nočné kontroly
Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Ruský súd v stredu (2. 6.) odmietol žalobu uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného na väznicu, kde ho dozorcovia v noci každú hodinu budili pod zámienkou, že má sklony k úteku, a tak ho musia často kontrolovať. Navaľnyj to označil za absurdné a prirovnal k mučeniu.

„Súd ponechal v platnosti zaradenie Alexeja (Navaľného) na zoznam ‚so sklonom k úteku‘. Znamená to, že ho naďalej budú budiť osemkrát za noc. Pokúšal sa utiecť? Hĺbil tunel? Prerábal múry? Nie. Robí sa to jednoducho ako mučenie,“ napísal na twitteri tím politikovej hovorkyne Kiry Jarmyšovej, ktorá je sama v domácom väzení.

Navaľnyj je momentálne vo väzenskej nemocnici v inom nápravnom zariadení, no podľa agentúry Reuters by sa mal čoskoro vrátiť do väzenského tábora, kde ho v noci budili.

„Chcem len, aby ku mne prestali chodiť a budili ma v noci,“ povedal Navaľnyj pri predchádzajúcom pojednávaní súdu v pondelok, keď sa zasadnutia zúčastnil prostredníctvom videa. „Čo som urobil? Preliezol som plot? Vykopol som tunel? Alebo som sa snažil zmocniť pištole? Vysvetlite, prečo ma považujú za také riziko,“ žiadal a argumentoval, že neurobil nič, čo by oprávňovalo rozhodnutie väznice zaradiť ho na zoznam väzňov so sklonom k úteku.

„Výkon trestu je fakticky mučením. Skúste si nariadiť budík osemkrát za noc a uvidíte, či sa o týždeň nezbláznite,“ obrátil sa na sudkyňu, ktorá ho za tieto slová napomenula.

Dozorcovia spočiatku „kontrolovali“ Navaľného osemkrát za noc. Po sťažnosti advokátov aktivitu znížili na štyri kontroly. Na argumentáciu väznice, že ďalší väzni sa na počínanie dozorcov nesťažujú, Navaľnyj vyhlásil, že ostatní väzni sa boja, že ich zmlátia k smrti, zavrú do izolácie alebo nedovolia skoršie podmienečné prepustenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet