Na hlavný obsah

ŠÚKL eviduje päť prípadov ochorení srdca po očkovaní

Na ochorenie upozornilo izraelské ministerstvo zdravotníctva.

ŠÚKL eviduje päť prípadov ochorení srdca po očkovaní
Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Na Slovensku sa vyskytlo päť prípadov prípadov zápalu srdcového svalu alebo srdcového obalu po očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Uviedol to Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že tento počet evidoval k piatku (11. 6.).

Prípady myokartitídy (zápal srdcového svalu) a perikartitídy (zápal obalu srdcového svalu) u malého počtu ľudí zaočkovaných proti covidu skúma Európska lieková agentúra (EMA). „V súčasnosti analyzuje dostupné údaje s cieľom zistiť, či existuje príčinná súvislosť medzi prípadmi myokarditídy alebo perikarditídy a očkovaním proti COVID-19,“ doplnil ŠÚKL.

O prvých prípadoch informoval Izrael

Preskúmanie spustila EMA v apríli po tom, ako Izrael ohlásil niekoľko takýchto prípadov po očkovaní vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Od decembra 2020 do mája 2021 tam evidovali 275 takýchto prípadov spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných.

„Väčšina prípadov mala mierny priebeh a ochorenie ustúpilo do niekoľkých dní. Vyskytli sa najmä u mužov do tridsať rokov, pričom symptómy sa objavili zväčša niekoľko dní po druhej dávky vakcíny,“ spresnil ŠÚKL.

Vyhľadať lekársku starostlivosť odporúča ŠÚKL všetkým, u ktorých sa po očkovaní vyskytne dýchavičnosť, prudký tlkot srdca (môže byť nepravidelný) a bolesť na hrudníku.

EMA aj slovenský regulátor vyzývajú k tomu, aby lekári nahlásili prípady myokarditídy alebo perikarditídy po očkovaní spolu s ďalšími podozreniami na závažné nežiaduce účinky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko