Na hlavný obsah

Sulík odvolal Holáka z predstavenstva MH Manažment

Holáka zadržala Národná kriminálna agentúra.

Sulík odvolal Holáka z predstavenstva MH Manažment
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v piatok (18. 6.) oznámil, že z predstavenstva MH Manažment odvolal Andreja Holáka.

„Podpísal som odvolací dekrét a dnešným dňom Holáka odvolávam z predstavenstva MH Manažment. My v SaS sme vždy konali,“ uviedol Sulík.

Šéf rezortu tiež spresnil, že s Holákom sa nikdy osobne nestretol. Na ministerstve pracoval ešte za vlády Smeru-SD, no na základe žiadosti generálneho riaditeľa MH Manažment Ľuboša Lopatku ho ponechal vo funkcii pre zachovanie korporátnej pamäte.

Lopatka sa vyjadril, že nikdy nedelil ľudí podľa straníckej príslušnosti. „Pán Holák, napriek skutočnostiam, o ktorých sa bavíme, konal korektne a po profesionálnej stránke mu nemám čo vyčítať. Nomináciu skutočne neľutujem, navzdory okolnostiam som v Andrejovi Holákovi našiel korektného človeka,“ povedal Lopatka.

Sulík považuje za predčasné hovoriť o Holákovom možnom návrate do funkcie v prípade, keď sa podozrenia nepotvrdia.

Predseda Výboru pre hospodárske záležitosti Národnej rady SR Peter Kremský (OĽANO) oznámil, že jeho strana víta rozhodnutie Sulíka odvolať Holáka z funkcie. „Je však neospravedlniteľné, že ho obhajoval a držal a vo funkcii takmer rok, a to napriek našim zisteniam a podozreniam z korupcie,“ dodal.

„Chcel by som preto vyzvať ministra Richarda Sulíka, aby sa postavil k tomuto problému čelom, okamžite odvolal celé vedenie MH Manažmentu a vymenoval namiesto neho čestných a odborných ľudí, ktorí nebudú podozriví z korupcie a nebudú obhajovať politických nominantov bývalej vlády,“ doplnil Kremský.

„Už v minulosti ho k tomu vyzýval vtedajší premiér Igor Matovič, ale bez výsledku. Je načase, aby Richard Sulík prevzal politickú zodpovednosť za svojich nominantov vo všetkých štátnych podnikoch. Kontinuitu so Smerom tu OĽANO naozaj nebude trpieť,“ uzavrel Kremský.

Bývalého štátneho tajomníka ministerstva dopravy Andreja Holáka v stredu (16. 6.) zadržala Národná vyšetrovacia agentúra (NAKA) v rámci akcie Mýtnik II. Podozrivý bol z legalizácie príjmu z trestnej činnosti, ale aj z korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

Podľa informácií TA3 ho vo štvrtok (17. 6.) polícia prepustila. Televízii to potvrdil jeho právny zástupca Peter Erdös.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko