Na hlavný obsah

Svetové médiá zhodnotili našu prehru: Najhorší zápas. Slováci si poriadne zavarili

Taktická bitka futbalovú Európu nenadchla.

Svetové médiá zhodnotili našu prehru: Najhorší zápas. Slováci si poriadne zavarili
Na snímke slovenskí futbalisti po zápase so Švédskom. Foto: TASR

Slovenskí futbalisti v piatok (18. 6.) prehrali vo svojom druhom vystúpení na majstrovstvách Európy so Švédskom 0:1. Zápas bol taktickou bitkou, keď Slovákom by na postup zo skupiny s najväčšou pravdepodobnosťou stačila aj remíza.

Napokon sa však tešili Švédi, hoci už v druhom zápase na ME nedokázali skórovať z hry. Rozhodla penalta. Kým švédske médiá ocenili víťazstvo svojho národného tímu i snahu Slovákov o vyrovnanie, britský The Guardian hovorí o najslabšom zápase na turnaji.

Penalta iba na jednej strane

„Vedeli sme, že to bude vyrovnaný zápas, ale nakoniec sa stal dramatickým. Slovensko tlačilo a nebolo ďaleko od vyrovnania. V úplnom závere sa kontrolovala situácia s rukou v pokutovom území Švédska. Rozhodcovia to však pustili a zápas sa skončil 1:0,“ napísal švédsky denník Aftonbladet.

„Slováci urobili všetko pre to, aby Švédi nezvíťazili. Emil Forsberg však dokázal chladnokrvne umiestniť pokutový kop presne k žrdi a prekonal Martina Dúbravku,“ zhodnotil Expressen.

„Postup nie je ďaleko. Po gólovo neplodnom štarte na turnaji sa švédske útočné mechanizmy proti Slovensku rozbehli,“ doplnilo periodikum Svenska Dagbladet.

Slováci si poriadne zavarili, píšu Česi

„V dvoch zápasoch nedali gól z hry, napriek tomu majú švédski futbalisti postup na ME na dosah. Naši východní susedia za celý zápas v Petrohrade nevystrelili na bránu a zarobili si na problémy. O osemfinále musia zabojovať proti favorizovaným Španielom,“ napísal český iDnes.cz.

„Slováci si poriadne zavarili. Na cenný bodový zisk proti Poľsku nedokázali nadviazať,“ dodal sport.cz.

Fádny tím, zhodnotili Briti

Poriadne kriticky zhodnotil zápas britský denník The Guardian. „Toto bol hrozný, zatiaľ najhorší zápas turnaja. To však Švédsku nakoniec nebude prekážať. Proti súperovi, ktorý nemal invenciu ani kvalitu im zlepšený výkon v druhom polčase priniesol penaltu a víťazný gól Emila Forsberga. Mohlo sa Slovensko zdvihnúť a vynútiť si vyrovnanie? Nemohlo. Sú fádnym tímom, a preto prehrali,“ nešetril náš tím autor článku.

Faktom však je, že ani anglickí futbalisti na šampionáte zatiaľ nenadchli a herne zaostávajú za očakávaniami. Po chudobnej výhre nad Chorvátskom 1:0 nedokázali streliť v piatkovom derby proti Škótsku ani gól a pred svojimi fanúšikmi na štadióne vo Wembley iba remizovali 0:0.

Futbalový zápas Švédsko - Slovensko na EURO 2020
Snímka zo zápasu Švédsko – Slovensko na EURO 2020.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

BBC Sport si zasa všimol, že „Švédom trvalo 25 minút, aby zaznamenali viac prihrávok ako za celý úvodný duel proti Španielsku. Úspešná penalta ukončila 365 minút čakania na gól na ME.“

Prehra Slovenska nepotešila ani Poliakov. Znamená totiž, že ak naši susedia nechcú skončiť v tabuľke poslední, budú musieť bodovať v sobotnom (19. 6.) zápase proti favorizovaným Španielom. „Bol to mimoriadne dôležitý zápas aj pre poľskú reprezentáciu. Víťazstvo Švédska znamená, že hráči Paula Sousa nastúpia v Seville s nožom na krku,“ napísala Gazeta Wyborcza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport