Na hlavný obsah

Taiwan vyzval Čínu, aby vrátila moc ľudu

Krajina zakazuje spomienkové akcie na udalosti z roku 1989.

Taiwan vyzval Čínu, aby vrátila moc ľudu
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Taiwan vo štvrtok (3. 6.) vyzval Čínu, aby uskutočnila skutočné politické reformy a neprechádzala mlčaním výročia krvavého potlačenia prodemokratických demonštrácií na pekinskom námestí Tchien-an-men čínskou armádou z roku 1989.

Udalosti, od ktorých v piatok (4 .6.) uplynie 32 rokov, si v poslednom čase v Číne pripomínali len obyvatelia poloautonómnych území, ako je Hongkong a Macao. Aj tam sú ale tento rok spomienkové akcie zakázané, údajne pre obavy zo šírenia koronavírusu.

Taiwanská vláda vo vyhlásení vydanom v predvečer výročia masakru uviedla, že Peking sa vyhýba ospravedlneniu a nechce sa zamyslieť nad svojimi chybami.

„Chceli by sme vyjadriť ľútosť a vyzvať druhú stranu, aby prijala politické reformy, prestala potláčať volania občanov po demokracii a vrátila ľudu čím skôr moc,“ napísala vláda ostrova, ktorý Čína považuje za svoju provinciu. Taiwan však od roku 1949 de facto samostatne a má demokratické zriadenie.

Na kombosnímke účastníci počas spomienkového zhromaždenia na pamiatku obetí pri príležitosti 31. výročia krvavého potlačenia protestov na námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men) v Pekingu v roku 1989, hore tisícky ľudí vo Victoria Park v Hongkongu 4. júna 2019 a dole niekoľko desiatok ľudí vo Victoria Park na Causeway Bay, kde zakázali zhromaždenie v Hongkongu 4. júna 2020.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin vo štvrtok odmietal komentovať podujatia zo 4. júna. „Obrovské úspechy, ktoré sa dosiahli od založenia novej Číny pred viac ako 70 rokmi, jasne ukazujú, že cesta rozvoja, pre ktorú sa Čína rozhodla, je úplne správna,“ vyhlásil s odkazom na založenie komunistickej Číny v roku 1949.

Pripomenúť si výročie masakru sa v piatok chystajú aktivisti v taiwanskej metropole Tchaj-peji. Taktiež organizátori zhromaždenia v Hongkongu napriek zákazu očakávajú, že si podujatie aj tento rok pripomenie mnoho ľudí, aj keď možno podobne ako vlani skôr v menších skupinkách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet