Na hlavný obsah

Tajná správa Američanov pripúšťa možnosť úniku koronavírusu z laboratória

Tamojšie úrady sa sústredia na dve hlavné hypotézy.

Tajná správa Američanov pripúšťa možnosť úniku koronavírusu z laboratória
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Americké Národné laboratórium Lawrenca Livermorea v tajnej správe z vlaňajšieho mája uviedlo, že hypotéza o možnosti úniku koronavírusu z čínskeho laboratória znie vierohodne a je potrebné ju hlbšie prešetriť.

Napísal to denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na výpoveď nemenovaných osôb oboznámených s obsahom utajovaného dokumentu.

Pracujú s dvomi hypotézami

Otázka pôvodu vírusu je predmetom diskusií už od začiatku pandémie, v posledných týždňoch sa jej však v USA aj inde venuje znovu zvýšená pozornosť. Americký prezident Joe Biden totiž nedávno nariadil americkým tajným službám, aby do 90 dní prišli so správou o tom, odkiaľ vírus pochádza.

Americké úrady sa pritom podľa Bidena sústredia na dve hlavné hypotézy. Podľa prvej sa vírus preniesol na človeka pri kontakte s nakazeným zvieraťom, podľa druhej potom za nejasných okolností unikol z čínskeho laboratória.

Podľa zdrojov WSJ prišlo americké Národné laboratórium so svojím záverom o možnom pôvode vírusu jeho genetickou analýzou. Denník však poznamenáva, že podobný argument na podloženie hypotézy zastávajú aj odborníci druhej verzie udalostí.

Incident vo Wu-chane

Americké ministerstvo zahraničia sa o štúdiu Národného laboratória Lawrence Livermorea zaujímalo vlani na jeseň ku koncu mandátu vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa.

Závery správy boli totiž významné tým, že pochádzali od rešpektovanej odbornej inštitúcie a zároveň presadzovali iný pohľad na vec ako ten, čo vtedy prevládal v odbornej verejnosti, píše WSJ.

Americká diplomacia potom tento rok v januári zverejnila zoznam možných okolností, za ktorých by teoreticky mohlo dôjsť k úniku z laboratória. Patrí medzi ne aj vážne ochorenie troch pracovníkov wuchanského virologického inštitútu z novembra roku 2019, pre ktorý museli byť podľa informácií WSJ aj hospitalizovaní.

Popredný americký epidemiológ a Bidenov blízky poradca Anthony Fauci minulý týždeň vyzval Čínu, aby zverejnila ich lekárske záznamy.

Pátranie po pravde

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedávnom rozhovore s webom Axios povedal, že USA potrebujú zistiť pravdu o pôvode vírusu, aby boli schopné lepšie sa brániť ďalším prípadným pandémiám.

Čínska vláda pritom podľa neho neposkytuje dostatok informácií a podpory medzinárodným výskumným tímom.

Peking označil v minulosti hypotézu o úniku vírusu z wuchanského laboratória za konšpiračnú teóriu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet