Na hlavný obsah

Takmer 550. Rusko hlási najviac obetí covidu za deň od februára

Za zhoršením situácie je podľa odborníkov variant delta.

Takmer 550. Rusko hlási najviac obetí covidu za deň od februára
Na snímke zdravotník odetý v ochrannom odeve doprevádza muža do nemocnice na predmestí Moskvy. Foto: TASR/AP

Rusko za uplynulý deň zaznamenalo 16 715 nových prípadov infekcie koronavírusom a 546 úmrtí. Tento počet úmrtí súvisiacich s nákazou za jediný deň je najvyšší od februára, uviedla agentúra Reuters. O deň skôr ruské úrady hlásili 17 378 prípadov a 440 úmrtí. Prírastok nových prípadov pripisujú úrady novému nákazlivejšiemu variantu delta.

Z novopotvrdených prípadov nákazy pripadá podľa vládneho operatívneho štábu 6 555 na Moskvu, kde situácia zostáva najhoršia. Hlavná hygienička metropoly Jelena Andrejevová preto nariadila povinné očkovanie skupín občanov, čo sa podľa novín Kommersant bude týkať najmenej 60 percent pracujúcich Moskovčanov. Analogické opatrenia prijali aj úrady Moskovskej oblasti, ktorá zahŕňa okolie hlavného mesta.

Celkovo sa v krajine s asi 146 miliónmi obyvateľov nakazilo od začiatku pandémie viac ako 5,35 milióna ľudí, z ktorých podľa operačného štábu 130 347 nákaze podľahlo.

Ruský štatistický úrad však udáva oveľa vyšší počet obetí, čo úrady vysvetľujú tým, že v tejto štatistike sú zahrnutí aj zosnulí, u ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet