Na hlavný obsah

Taliansko od polovice júla zruší povinnosť nosiť vonku rúška

Povinné budú len na miestach s veľkým počtom ľudí.

Taliansko od polovice júla zruší povinnosť nosiť vonku rúška
Turisti s ochrannými rúškami pred Koloseom v Ríme. Foto: TASR/AP

Taliansko od polovice júla vďaka značnému poklesu nových prípadov koronavírusovej infekcie zruší povinnosť nosiť rúška vo vonkajších priestoroch, informovala vo štvrtok agentúra APA.

Potom bude prekrytie nosa a úst nevyhnutné len na zhromaždeniach, na miestach so zvlášť veľkým počtom ľudí a na športových štadiónoch. V interiéri alebo vo verejnej doprave zostáva      povinnosť nosenia rúšok v platnosti naďalej.

Rúško ako okuliare

Toto uvoľnenie môže Taliansko dovoliť vďaka klesajúcemu počtu nových prípadov prípadov infekcie, spresnil štátny tajomník talianskeho ministerstva zdravotníctva Pierpaolo Sileri.

„Bude to niečo podobné ako okuliare na čítanie, ktoré nosíme stále v taške. Prekrytie úst musíme mať stále pri sebe, ak by došlo k zhromaždeniu ľudí,“ povedal podľa médií Sileri.

Zaočkovali polovicu populácie

O pokles nových prípadov infekcie sa v krajine postarali vysoké letné teploty a napredujúca kampaň v očkovaní, píše APA. Prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu bolo medzičasom zaočkovaných 30 miliónov Talianov, teda polovica počtu obyvateľov krajiny.

Od budúceho pondelka prechádza Taliansko do „bielej zóny“ s miernymi obmedzeniami v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Vtedy sa zruší aj nočný zákaz vychádzania od polnoci do 05.00 h ráno v celom Taliansku.

Plány talianskeho premiéra Maria Draghiho na predĺženie výnimočného stavu od 31. júla do konca tohto roka medzitým spôsobili v koalícii rozkol, uvádza APA. Kým sociálni demokrati a Hnutie piatich hviezd (M5S) predĺženie výnimočného stavu podporujú, pravicové strany sú vehementne proti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet