Na hlavný obsah

Taliban pokračuje vo vojenskom ťažení, dobyl ďalšie územia Afganistanu

Deje sa tak po odsune zahraničných jednotiek z krajiny.

Taliban pokračuje vo vojenskom ťažení, dobyl ďalšie územia Afganistanu
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Militantné islamistické hnutie Taliban pokračuje vo vojenskom tlaku na vládu v Afganistane. V priebehu 24 hodín jeho príslušníci dobyli najmenej šesť ďalších okresov v krajine, potvrdili v nedeľu (20. 6.) miestni predstavitelia pre agentúru DPA.

V provinciách Tachár a Fárjáb na severe krajiny postupujú bojovníci Talibanu už na ich hlavné mestá, uviedli zdroje agentúry. Celkovo islamistické hnutie od začiatku odsunu vojakov USA a ďalších štátov NATO z Afganistanu 1. mája znovu dobylo 41 okresov.

Afganistan je rozdelený na 34 provincií a približne 400 okresov. Podľa pozorovateľov sa Taliban snaží posilniť si kontrolu nad oblasťami, v ktorých mal už predtým veľkú prítomnosť. V mnohých okresoch, ktoré teraz úplne ovládol, boli pod kontrolou vlády už len okresné centrá.

Afganské bezpečnostné sily medzitým musia bojovať s nízkou morálkou v radoch svojich vojakov a policajtov, píše DPA. Viaceré okresy tieto zložky opustili bez boja. V sobotu (19. 6.) afganský prezident Ašraf Ghaní vymenil ministrov vnútra a obrany i ďalších kľúčových bezpečnostných predstaviteľov.

Zahraničné jednotky už vo svojom sťahovaní z Afganistanu značne pokročili. Odsun by mali dokončiť najneskôr do 11. septembra. Mierové rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou medzitým naďalej stagnujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet