Na hlavný obsah

Tatranci chcú národný park, v ktorom nedominuje biznis, ale príroda

Nemajú ale dôveru voči úradníkom Štátnej ochrany prírody SR.

Tatranci chcú národný park, v ktorom nedominuje biznis, ale príroda
Na snímke vyschnuté smreky napadnuté lykožrútom pod Ždiarskou vidlou v Zadných Meďodoloch v bezzásahovom 5. stupni ochrany prírody. Foto: TASR

Reforma národných parkov zdvihla zo stoličiek viacerých Tatrancov. Snaha, aby chránené územia spravovali organizácie Štánej ochrany prírody, je podľa nich logická. Upozorňujú však na nedôveru k úradníkom, ktorí by mali presadzovať záujmy Tatranského národného parku (TANAP).

Spísali preto výzvu ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) a poslancom Národnej rady SR, aby sa k novým návrhom vyjadrili aj ľudia, ktorí v TANAPe žijú.

„Táto oblasť je dnes veľmi zaťažovaná aktivitami, ktoré sem nepatria,“ posťažoval sa horský vodca a záchranár Pavol Rajtár.

Naopak, štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana tvrdí, že návrh má prispieť k lepšej ochrane prírody. „Navrhované riešenie, ktoré predkladá ministerstvo životného prostredia a skupina poslancov, by práve znamenalo posilnenie záujmov ochrany životného prostredia,“ vyhlásil.

Tatranci ale k posilneniu záujmov životného prostredia nemajú veľkú dôveru. Niektoré neekologické projekty , ktoré dostali od ochranárov zelenú, sa podarilo zvrátiť až po protestoch ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko