Na hlavný obsah

Teroristi využívajú pandémiu na dosiahnutie vlastných cieľov

Najväčšou hrozbou v EÚ je islamistický terorizmus.

Teroristi využívajú pandémiu na dosiahnutie vlastných cieľov
Sídlo európskeho policajného úradu Europol v Haagu. Foto: TASR/AP

Teroristi sa pokúšajú využiť krízu spojenú s pandémiou koronavírusu na svoje vlastné ciele, uviedol Európsky policajný úrad (Europol) vo výročnej správe o terorizme v Európskej únii, ktorú zverejnili v utorok (22. 6.) v Haagu. Informuje o tom agentúra DPA.

„Teroristi využívajú príležitosť podkopávať demokratické štruktúry, šíriť strach a polarizovať spoločnosť,“ uvádza sa v správe.

Pandémia koronavírusu podľa Europolu prispela k zhoršeniu politickej polarizácie, ako je napríklad intolerancia voči politickým oponentom. Spôsobila tiež, že ľudia sú do väčšej miery verbálne i fyzicky násilní. Teroristi z toho ťažia pri šírení svojich násilných ideológií, informuje správa.

„Zvýšilo sa aj riziko radikalizácie v online priestore. Toto obzvlášť platí pre pravicový terorizmus,“ uviedla eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Zo správy Europolu vyplýva, že najväčšia hrozba v EÚ pochádza z islamistického terorizmu, píše DPA. V roku 2020 boli islamisti zodpovední za desať atentátov, ktoré si vyžiadali dovedna 12 obetí.

Útokov sa dopustili väčšinou osamotení atentátnici ovplyvnení zahraničnými teroristickými skupinami, ako je napríklad Islamský štát. Vlani v EÚ zaznamenali dovedna 57 teroristických útokov vrátane tých plánovaných a zmarených. O život prišlo 21 ľudí a zatkli 449 podozrivých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet