Na hlavný obsah

Tomáš tvrdí, že manipulovanie vyšetrovania káuz vedie k Matovičovi

Gyimesi hovorí, že minister Mikulec nič nezatajoval.

Tomáš tvrdí, že manipulovanie vyšetrovania káuz vedie k Matovičovi
Na snímke György Gyimesi (vľavo) a Erik Tomáš (vpravo) v štúdiou RTVS. Foto: RTVS

Podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erik Tomáš tvrdí, že jej členovia majú informácie o tom, že nitky manipulovania policajných vyšetrovaní vedú k Igorovi Matovičovi (OĽANO). Povedal to v sobotu (19. 6.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

O manipulovaní veľkých káuz hovorí tajná správa Slovenskej informačnej služby (SIS). „Buď je správa SIS pravdivá, alebo ide o vojnu medzi NAKA, tajnou službou a špeciálnou prokuratúrou,“ povedal Tomáš.

„Dejú sa tu zvláštne veci, máme indície, že na politickú objednávku. Dokonca máme informácie, že všetky nitky vedú k Igorovi Matovičovi, že on objednáva tie veci. Ak by sa to potvrdilo, tak vláda musí na tejto téme určite padnúť,“ vyhlásil. Dodal, že jeho strana aj preto v parlamente navrhla odvolávanie premiéra, teda odvolávanie celej vlády.

Podpredseda výboru Národnej rady pre financie a rozpočet György Gyimesi (OĽANO) reagoval, že ak existujú dôkazy o činnosti organizovanej skupiny, ktorá manipuluje vyšetrovania, tak boli posunuté policajnej inšpekcii. Chybou by podľa neho bolo, ak by sa podozrenia nevyšetrovali a niekto by sa ich snažil „zamiesť pod koberec.“ „Ak minister vnútra dostal niečo také na stôl, tak dôkazy boli posunuté inšpekcii ministerstva vnútra, ktorá zasiahla,“ uviedol.

Gyimesi: Sme rodina je voči Mikulcovi zaujatá

Cez týždeň ustál v parlamente odvolávanie minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Opozícia uvádzala ako dôvody na jeho odvolanie práve podozrenia z manipulovania vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Za návrh na vyslovenie nedôvery hlasovalo 53 poslancov, proti ich bolo 72. Zdržala sa väčšina členov klubu Sme rodina, poslanci Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská sa hlasovania nezúčastnili. Gyimesiho to neprekvapilo. Priznal, že viac koaličných hlasov nečakal.

„Tesne pred hlasovaním nám predseda Sme rodina Boris Kollár oznámil, že jeho poslanci dostali voľnú ruku pri hlasovaní. Vnímame, že v strane Sme rodina sú vo vzťahu k ministrovi vnútra zaujatí, a preto sme to ani nepovažovali za porušenie koaličnej zmluvy,“ povedal. Bývalý riaditeľ SIS a nominant Sme rodina Vladimír Pčolinský je momentálne vo väzbe.

Tomáš si myslí, že aj toto hlasovanie ukázalo, „že v koalícii to škrípe.“ Poznamenal, že ešte menej hlasov získala pri májovom odvolávaní ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Matovič vraj o Kolíkovej povedal to, čo si myslí klub OĽANO

Tomáš tiež pripomenul vyjadrenie expremiéra a súčasného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý povedal, že Kolíková ho stále nepresvedčila o tom, že nespáchala žiaden podvod.

„Poslanecký klub OĽANO na verejnosti nikdy nekomunikoval skutočnosti, ktoré považoval za nedovysvetlené. Igor Matovič len povedal verejne skutočnosti, na ktorých bolo založené to, že sme sa hlasovania o vyslovení nedôvery Márii Kolíkovej nezúčastnili všetci,“ reagoval Gyimesi.

Očkovanie by malo byť dobrovoľné

Obaja diskutujúci sa zhodli, že očkovanie proti koronavírusu by malo, napriek hrozbe nových mutácií a tretej vlny pandémie, zostať dobrovoľné. „Ja osobne som proti tomu, aby sa zaviedlo povinné očkovanie akýchkoľvek kategórií. Pokiaľ ide o delta mutáciu vírusu, je oveľa infekčnejší a nebezpečnejší. Budem podporovať také opatrenia, ktoré zamedzia šíreniu tohto vírusu, respektíve jeho dovozu na Slovensko,“ skonštatoval Gyimesi.

„Očkovanie musí zostať na striktne dobrovoľnej báze. Rovnako sme aj proti štátnej karanténe, o ktorej sa tu uvažuje,“ uzavrel Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko