Na hlavný obsah

Tri predstaviteľky poľskej menšiny väznené Bieloruskom sú na slobode, odišli do Varšavy

Podmienky v bieloruských väzniciach sú podľa nich kruté.

Tri predstaviteľky poľskej menšiny väznené Bieloruskom sú na slobode, odišli do Varšavy
Žena drží plagát počas demonštrácie za prepustenie bieloruského opozičného aktivistu Ramana Prataseviča 29. mája 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Tri predstaviteľky poľskej menšiny v Bielorusku, ktoré väznil tamojší autoritársky režim, sa dostali na slobodu a sú vo Varšave. V stredu (2. 6.) o tom informovalo poľské ministerstvo zahraničia aj samotné aktivistky.

Trojica žien dorazila do Poľska 25. mája, ale až v stredu hovorila s novinármi. Uviedli, že niektoré okolnosti svojho prepustenia prezradiť nemôžu a podmienky v bieloruských väzniciach označili za kruté.

Za mreže sa dostala pre absurdné obvinenie

Anna Paniszewová (v bieloručine Hanna Panišavová) podľa agentúry AP opísala, ako počas dvoch mesiacov, čo ju bieloruský režim zadržiaval, bola bitá, čelila psychickému mučeniu a jej väznitelia jej odpierali liečbu zranenej chrbtice a zlomeného zápästia. Väznenie označila za „kruté dni pre ľudí, ktorí sa za mreže dostali na základe vymyslených obvinení“.

Bieloruské úrady Paniszewovú obvinili z velebenia nacizmu, čo považovala za absurdné vzhľadom na to, že jej príbuzní počas druhej svetovej vojny čelili prenasledovaniu zo strany nacistov.

Anna Paniszewová pôsobila ako predsedníčka pobočky Zväzu Poliakov v Bieloruskom Breste, aktívna bola najmä v oblasti vzdelania a kultúry.

Bývalé väzenky sa zatiaľ nemôžu vrátiť do Bieloruska

Zatknutie Paniszewovej, Ireny Biernackej (Irena Bjarnacká) a Márii Tiszkowskej (Maryja Ciškouská) je súčasťou represií režimu autoritárskeho bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenky voči etnickým Poliakom, ktorí sa voči nemu stavajú do opozície.

Hoci majú všetky tri ženy bieloruské občianstvo, do Bieloruska sa zatiaľ vrátiť nemôžu. V krajine zostali ich rodiny.

Od poľského novinára chcú prísľub, že sa do krajiny nevráti

V bieloruskom väzení je naďalej predsedníčka Zväzu Poliakov v Bielorusku Andželika (Andžalika) Borysová a Andrzej Poczobut (Andrej Pačobut), spravodajca denníka Gazeta Wyborcza a člen vedenia zväzu.

Zatkli ho 25. marca, odvtedy prešiel tromi väznicami. Noviny, pre ktoré pracuje, uviedli, že odmieta prepustenie výmenou za podpis dokumentu, v ktorom sa zaväzuje, že sa do Bieloruska nikdy nevráti.

Prepustenie väznených Poliakov žiadajú úrady vo Varšave a usilujú o to aj poľskí diplomati v Minsku. „Poľsko nikdy nenechá svojich krajanov v núdzi,“ povedal v stredu námestník ministra zahraničia Marcin Pridacz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet