Na hlavný obsah

Tribunál v Haagu potvrdil Mladičovi doživotný trest za vojnové zločiny

Medzi jeho zverstvá patrí masaker v Srebrenici.

Tribunál v Haagu potvrdil Mladičovi doživotný trest za vojnové zločiny
Na archívnej snímke z 9. apríla 1994 bývalý bosnianskosrbský vojenský veliteľ Ratko Mladič. Foto: TASR/AP

Mechanizmus OSN pre medzinárodné trestné tribunály (MICT) v utorok (8. 6.) definitívne potvrdil bývalému veliteľovi bosnianskorbskej armády Ratkovi Mladičovi doživotný trest za genocídu spojenú so srebrenickým masakrom a ďalšie zločiny spáchané za vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992 až 1995.

Nevyhovel tak požiadavke Mladiča, ktorý v odvolaní žiadal oslobodenie, alebo nový proces.

MICT ale nevyhovel ani odvolaniu žalobcov a potvrdil rozsudok z prvostupňového konania. Prokurátori žiadali, aby 78-ročný Mladič bol tiež uznaný vinným zo zločinu genocídy v súvislosti so zločinmi spáchanými na moslimských a chorvátskych obyvateľoch viacerých obcí v roku 1992.

Mladič sa týmto rozsudkom pripojil k politickému vodcovi bosnianskych Srbov z obdobia vojny Radovanovi Karadžičovi, ktorý si definitívny rozsudok s doživotným väzením vypočul v marci pred dvoma rokmi. Odvolací súd mu pritom sprísnil 40-ročný trest uložený v prvostupňovom procese.

Utorkovým verdiktom v Haagu sa končí posledný veľký proces tribunálov OSN v súvislosti s vojnami v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch minulého storočia a zároveň posledný proces týkajúci sa genocídy vo Srebrenici, ktorá predstavuje najväčší masaker v Európe od druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet