Na hlavný obsah

Trnavská automobilka získala investíciu vo výške 180 miliónov eur

Dôležitou súčasťou bude výroba elektromobilov.

Trnavská automobilka získala investíciu vo výške 180 miliónov eur
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie k novej investícii. Foto: TASR

Automobilový koncern Stellantis potvrdil investíciu 180 miliónov eur do svojho trnavského závodu. Oznámil to v pondelok (28. 6.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

Heger spresnil, že investícia je súčasťou nového výrobného programu, ktorý spustia od roku 2023. Jeho podstatnou súčasťou bude výroba elektrických vozidiel a dôraz na inovácie a nové technológie.

Rokovania o budúcnosti trnavskej automobilky odštartoval pred rokom minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Automobilový priemysel je chrbtovou kosťou Slovenskej republiky a jej ekonomiky,“ zdôraznil premiér a dodal, že automobilka od svojho spustenia pred 16 rokmi preinvestovala už 1,2 miliardy eur. Tento rok presiahnu hodnotu štyroch miliónov vyrobených kusov áut.

Trnavský závod momentálne poskytuje prácu 4 000 ľuďom priamo vo fabrike a vytvára ďalších 20 000 pracovných miest u dodávateľov. Nová investícia je preto kľúčová pre udržanie zamestnania všetkých pracovníkov.

Generálny riaditeľ závodu Martin Dzama spresnil, že automobilka dosahuje výrobnú kapacitu 400 000 vozidiel ročne, a tým patrí medzi najvyťaženejšie závody.

„To, že máme nový výrobný program je hlavne zásluhou našich zamestnancov,“ vyhlásil Dzama s tým, že práve vďaka zamestnancom závodu sa podarilo vedenie automobilky presvedčiť o novej investícii.

Dzama uviedol, že doteraz sa v závode vyrábali tri modely – Citroën C3, Peugeot 208 a jeho elektrická verzia. Informáciami o prípadných nových modeloch nového výrobného programu zatiaľ nedisponuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika