Na hlavný obsah

Turecko je sklamané. EÚ na samite zaujala „zdržovaciu taktiku“, tvrdí

S výsledkami samitu nie je spokojné.

Turecko je sklamané. EÚ na samite zaujala „zdržovaciu taktiku“, tvrdí
Foto: TASR/AP

Turecké ministerstvo zahraničia dalo v piatok (25. 6.) najavo nespokojnosť s výsledkami štvrtkového a piatkového samitu Európskej únie.

Prezidenti a premiéri členských štátov únie v Bruseli súhlasili s poskytnutím ďalších peňazí na projekty v prospech prevažne sýrskych utečencov žijúcich v Turecku.

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej by malo ísť o tri miliardy eur. Podľa Ankary peniaze slúžia „na zaručenie mieru a bezpečnosti samotnej EÚ“.

Ministerstvo zdôraznilo, že prostriedky sú vynaložené v prospech sýrskych utečencov a nie Turkov a že zjednodušenie otázky migrácie výlučne na finančnej dimenzii je pre Ankaru „veľkým sklamaním“.

Vysoké náklady na utečencov

Nové prostriedky posilní dohoda, ktorú v apríli 2016 EÚ uzavrela s Tureckom s cieľom zastaviť prúd utečencov zo Sýrie a ďalších krajín putujúcich z Turecka do Grécka a odtiaľ ďalej do Európy.

V rámci dohody sa únia zaviazala poskytnúť šesť miliárd eur pre projekty na pomoc utečencom.

Brusel Ponúkol aj zrýchlenie prístupových rozhovorov s Tureckom či uvoľnenie vízových pravidiel pre vstup tureckých občanov na územie EÚ, uviedla agentúra AP.

Rozhovory o týchto témach ale zamrzli po tom, ako vláda v Ankare tvrdo potlačila pokus armády o prevzatie moci v krajine.

Turecko už skôr vyhlásilo, že prostriedky z EÚ pokrývajú len časť nákladov, ktoré má s utečencami.

Vyzvalo na rovnomernejšie rozloženie bremena a na revíziu päť rokov starej zmluvy. Podľa agentúry AP v krajine žije 3, 7 miliónov utečencov zo Sýrie.

Ankara nevidí pozitívnu agendu

Turecko vyjadrilo sklamanie nad tým, že členské štáty neprijali konkrétne kroky týkajúce sa prístupových rozhovorov či aktualizácie colnej dohody, ktorá patrí medzi turecké priority.

Účastníci samitu vzali na vedomie začatie technických rozhovorov o zmene colných pravidiel.

„Na colnej únii budeme aj naďalej pracovať a očakávame od Turecka pozitívny prístup,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa Ankary ale členské štáty zaujali zdržovaciu taktiku a nenavrhli „pozitívnu agendu“.

Únii vyčíta Grécko

Vo štvrtok hlavy štátov EÚ potvrdili v marci dohodnutý zámer spolupracovať s Ankarou, ak sa nevráti k skorším provokatívnym aktivitám vo východnom Stredozemí.

Turecko tvrdí, že splnilo svoje záväzky znížiť napätie a začať dialóg s Gréckom.

EÚ naopak vyčíta, že v otázkach vymedzenia hraníc námorných ekonomických zón a situácii na Cypre berie do úvahy len pohľady Grécka a Cyperskej republiky, ktorá je členom EÚ a kontroluje južnú časť rozdeleného ostrova.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet