Na hlavný obsah

UNESCO chce pridať Veľkú koralovú bariéru na zoznam ohrozených pamiatok

Austrálska vláda sa proti tomu ohradila.

UNESCO chce pridať Veľkú koralovú bariéru na zoznam ohrozených pamiatok
Na archívnej leteckej snímke z 2. decembra 2017 Veľká koralová bariéra v Austrálii. Foto: TASR/AP

Výbor organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO odporučil pridať austrálsky Veľký bariérový útes na zoznam svetového dedičstva v ohrození. Austrálska vláda sa v utorok (22. 6.) proti kroku rázne ohradila a mieni sa mu brániť, píšu zahraničné tlačové agentúry.

Dlhodobý výhľad stavu najväčšieho koralového útesu na svete sa podľa výboru zhoršil a je potrebné, aby boli rýchlo prijaté kroky vedúce k jeho ochrane v súvislosti s klimatickou zmenou.

Na zozname ohrozených pamiatok by sa austrálska prírodná pamiatka mohla ocitnúť na budúci mesiac, keď sa UNESCO zíde na zasadnutí v Číne.

„Súhlasím s tým, že globálna klimatická zmena pre koralové útesy predstavuje tú najväčšiu hrozbu, ale pridať najlepšie chránený útes na svete na zoznam (svetového dedičstva v ohrození) je podľa nás chyba,“ uviedla austrálska ministerka pre životné prostredie Susan Leyová, podľa ktorej bude Austrália proti odporúčaniu bojovať.

Útes pomaly umiera

Veľký bariérový útes je pre Austráliu významnou turistickou atrakciou, ktorá zamestnáva tisíce ľudí. Krajina preto už dlhé roky bojuje proti tomu, aby sa prírodná pamiatka ocitla na zozname ohrozených, čo by mohlo viesť k jej úplnému odstráneniu zo zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Na ňom je Veľký bariérový útes od roku 1981.

V roku 2015 Canberra napríklad pozvala delegátov UNESCO na výlet k neporušenej časti útesu, odvtedy však tento najväčší žijúci ekosystém podľa vedcov trikrát postihlo zásadné poškodenie v dôsledku vysokých teplôt vody. Koraly pri tom vyblednú, čo signalizuje ich uhynutie.

Austrália podľa Leyovej kvôli odporúčaniu v utorok (22. 6.) v noci kontaktovala generálnu riaditeľku UNESCO Audrey Azoulayovú, ktorej predniesla svoje výhrady.

Je za tým politika Číny, mieni Austrália

„Toto rozhodnutie je chybné. Je jasné, že za tým stojí politika,“ uviedla Leyová bez väčších detailov. UNESCO podľa nej neberie do úvahy miliardy dolárov, ktoré Austrália na ochranu útesu pri jej severovýchodnom pobreží vynaložila.

Canberra sa domnieva, že za rozhodnutím stojí Čína, ktorá výboru predsedá, informoval agentúre Reuters zdroj z austrálskej vlády. „Odvoláme sa, ale Čína to ovláda,“ uviedol zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite.

Diplomatické vzťahy medzi Austráliou a Čínou sú v poslednom čase napäté a vzájomné vzťahy ešte zhoršila požiadavka Canberry na vyšetrenie pôvodu koronavírusu.

S tým, že by rozhodnutie výboru UNESCO súviselo s politikou, nesúhlasia skupiny bojujúce za ochranu životného prostredia. Austrália podľa nich očividne útes dostatočne nechráni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet