Na hlavný obsah

Únia schválila rozsiahle ekonomické sankcie proti Bielorusku

Ide o reakciu na odklonenie lietadla v máji.

Únia schválila rozsiahle ekonomické sankcie proti Bielorusku
Bieloruskí policajti blokujú cestu počas pokračujúcich opozičných protestov. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí EÚ schválili v pondelok 21. júna rozsiahle sankcie proti Bielorusku, ktoré postihujú celé sektory tamojšej ekonomiky. K odobreniu nových sankcií došlo na stretnutí v Luxemburgu.

Ide o reakciu na májový incident s odklonom lietadla a zatknutím bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenia dvoch nemenovaných diplomatov z EÚ.

Sankcie majú podľa AFP oficiálne prijať v priebehu nasledovných dní, a to na samite EÚ, ktorý bude prebiehať vo štvrtok a piatok (24. – 25. 6.). Zameriavajú sa na hlavné zdroje príjmov režimu bieloruského autoritatívneho lídra Alexandra Lukašenka, ako vývoz potašových hnojív z Bieloruska, a postihujú aj tamojší tabakový priemysel, ropné produkty a finančný sektor.

Mená budú známe

Sankcie zahŕňajú tiež zákaz vývozu a predaja komunikačných zariadení využiteľných na špionážne aktivity, ako aj sprísnenie zbrojného embarga proti Minsku, uvádzajú diplomati.

Ministri okrem toho odsúhlasili uvalenie ďalších sankcií na dovedna 86 osôb a inštitúcií napojených na Lukašenkov režim. Vzťahuje sa na nich zákaz cestovania na územie EÚ, ako aj zmrazenie ich prípadného majetku v členských štátoch. Ich mená ešte v priebehu pondelka zverejnia vo vestníku.

Sedem z novosankcionovaných osôb má priamy súvis s májovým odklonom lietadla spoločnosti RyanAir, ktoré muselo na príkaz bieloruských úradov núdzovo pristáť na minskom letisku. Zvyšní ľudia sa na sankčný zoznam podľa citovaných diplomatov dostali v súvislosti so zásahmi vlády proti bieloruskej opozícii.

Medzipristátie v Minsku

Technickú zhodu na ekonomických sankciách proti Minsku sa podarilo dosiahnuť v piatok (18. 6.) na úrovni expertov z jednotlivých členských krajín, keď svoje námietky stiahlo Rakúsko, ktoré má v Bielorusku silné finančné záujmy. Rakúska banka Raiffeisen Bank podniká v tejto postsovietskej republike prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Priorbank.

Lietadlo spoločnosti Ryanair muselo 23. mája počas letu z Grécka do Litvy núdzovo pristáť na minskom letisku. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné.

Na radarovej snímke do Minska odklonený let.Foto: Flightradar24
Foto: Flightradar24

V lietadle sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali. Viacerí predstavitelia EÚ označili postup bieloruských úradov za akt štátneho pirátstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet