Na hlavný obsah

Úradu hlavného prokurátora ICC sa ujal Karim Khan

Do funkcie ho zvolili na deväť rokov.

Úradu hlavného prokurátora ICC sa ujal Karim Khan
Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu je od stredy (16. 6.) britský právnik so zameraním na ľudské práva Karim Asad Ahmad Khan. Vo funkcii nahradil Fatou Bensoudaovovú z Gambie, ktorá funkciu zastávala deväť rokov.

Khana podľa agentúry AFP čaká veľmi ťažká misia, vrátane vyšetrovania izraelsko-palestínskeho konfliktu, vojnových zločinov v Afganistane alebo protidrogového ťaženia na Filipínach. Bude tiež musieť čeliť tlaku krajín, ktoré sa k ICC odmietli pripojiť, ako sú Spojené štáty, Izrael alebo Čína.

Pätdesiatjedenročného Khana na februárovom stretnutí v New Yorku zvolili predstavitelia štátov, ktoré sú stranami Rímskeho štatútu, zakladajúcej zmluvy ICC.

Slávnostný sľub zložil Khan v sídle ICC za účasti troch sudcov ICC, ďalších 15 členov vymenovania sa prizeralo cez online prenose. Za takmer dvadsať rokov existencie ICC je Khan iba jeho tretím hlavným prokurátorom.

Skúsený právnik

Doteraz Khan pôsobil v irackom Bagdade ako špeciálny poradca a šéf vyšetrovacieho tímu OSN pre zločiny teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku.

Podľa denníka Le Figaro vyžadoval pre vyšetrovaných zločincov podobné procesy, aké sa viedli s predstaviteľmi nacistického Nemecka v Norimbergu. Ako prokurátor na medzinárodných súdoch pracoval Khan už od roku 1997, stával tak na strane žalobcu, ako aj v úlohe obhajcu.

„V tomto 21. storočí moderní ľudia páchajú stredoveké zločiny,“ uviedol počas vymenovania Khan. Zdôraznil, že kým naše rakety lietajú do vesmíru, na svete stále existuje otroctvo a iné nebezpečné formy násilia.

Úlohy ICC sú dôležité, ale na ich plnenie je podľa Khana potrebná podpora a spolupráca s mimovládnymi organizáciami i jednotlivými štátmi. „Preživší zločinov sú hrdinovia a nesmú ostať nemí,“ uviedol Khan. Požiadal tiež obete zločinov o trpezlivosť. A povedal, že verí, že sa im dostane spravodlivosti.

Khanova predchodkyňa Bensudaová rozšírila pôsobnosť ICC, no dojem z jej pôsobenia je podľa AFP ambivalentný. K neúspechom z čias jej vedenia patrí najmä oslobodenie Laurenta Gbagbu súdeného za vojnové zločiny v Pobreží Slonoviny.

Pred súdom stoja výzvy

Khanova úloha bude ľahšia, pretože v mene USA už nebude konať bývalý prezident Donald Trump, ale jeho nástupca Joe Biden, ktorý je v mnohých ohľadoch výrazne ústretovejší, uviedla AFP.

Izrael Rímsky štatút nikdy neratifikoval. Súd však rozhodol, že môže súdiť možné vojnové zločiny na palestínskych územiach, pretože vtedajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun prijal palestínske pripojenie k dohovoru v roku 2015.

Prokuratúra ICC v pondelok (14. 6.) tiež požiadala o splnomocnenie začať plné vyšetrovanie filipínskeho protidrogového ťaženia, pri ktorom sa podľa nej mohli spáchať zločiny proti ľudskosti. Tamojší prezident Rodrigo Duterte ale s tribunálom odmieta spolupracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet