Na hlavný obsah

USA a Nemecko rokujú o plynovode Nord Stream 2

Washington uvalil sankcie na ruské lode a firmy.

USA a Nemecko rokujú o plynovode Nord Stream 2
Na snímke loď Fortuna, ktorá ukladá potrubie plynovodu Nord Stream 2. Foto: RTVS

Spojené štáty a Nemecko chcú do augusta nájsť riešenie vo veci sporného plynovodu Nord Stream 2.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken a jeho rezortný kolega Heiko Maas sa po rokovaní v Berlíne zhodli na tom, že prioritou je posilnenie transatlantických vzťahov a ruský plynovod je jediným sporným bodom v bilaterálnych americko-nemeckých vzťahoch.

Blinken poukázal na fakt, že plynovod Nord Stream 2 je na 90 percent hotový a treba nájsť optimálne riešenie. Washington síce uvalil sankcie na ruské lode a firmy, zároveň však upustil od reštrikcií na nemeckú akciovú spoločnosť, ktorá plynovod stavia a bude ho aj prevádzkovať.

Problémy s tranzitom plynu

„Stále sme presvedčení, že plynovod Nord Stream 2 je ruským geopolitickým projektom, ktorý ohrozuje európsku energetickú bezpečnosť. Potenciálne oslabuje aj bezpečnosť Ukrajiny a ďalších štátov stredoeurópskeho regiónu,“ zdôraznil Blinken.

„Naším cieľom je zabezpečiť, aby Rusko nemohlo používať energiu ako nástroj nátlaku, ako zbraň proti Ukrajine alebo komukoľvek v Európe,“ dodal.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už neraz podmienila uvedenie Nord Streamu 2 do prevádzky vyriešením tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu, a tým aj ostatné stredoeurópske štáty vrátane Slovenska.

Medzi Moskvou a Kyjevom platí tranzitná zmluva do roku 2024 a Nemecko už vyslalo signál, že očakáva jej ďalšie predĺženie.

Rádiožurnál na Rádiu Slovensko informoval, že vo štvrtok (24. 6.) odcestoval do Washingtonu nemecký minister hospodárstva Peter Altmeier, kde bude rokovať aj o budúcnosti plynovodu pod Baltským morom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet