Na hlavný obsah

USA Iránu nikdy nedovolia získať jadrové zbrane, ubezpečil Biden izraelského prezidenta

Čoskoro prijme aj nového izraelského premiéra.

USA Iránu nikdy nedovolia získať jadrové zbrane, ubezpečil Biden izraelského prezidenta
Na snímke americký prezident Joe Biden v Ženeve. Foto: TASR/AP

Prezident USA Joe Biden v utorok 29. júla potvrdil, že Spojené štáty pod jeho vedením nikdy nedovolia, aby Irán získal jadrové zbrane. Biden to podľa agentúry AP vyhlásil v Bielom dome, kde prijal dosluhujúceho izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

Americký prezident súčasne potvrdil, že nariadil nálety na zariadenia v blízkosti hraníc medzi Irakom a Sýriou, ktoré – podľa zistení americkej armády – využívajú ozbrojené skupiny podporované Iránom. Tieto oddiely podľa Washingtonu zaútočili na americké jednotky.

Biden vysvetlil, že sa riadil druhým článkom americkej ústavy, ktorý umožňuje hlavnému veliteľovi uchýliť sa k vojenským akciám v sebaobrane. Pokiaľ ide o Izrael, Biden zdôraznil, že jeho záväzky voči Izraelu sú „nemenné“.

Prijme aj premiéra

Potvrdil, že je „neochvejne oddaný“ právu Izraela na sebaobranu. Vyjadril súčasne i podporu normalizácii vzťahov Izraela s krajinami Afriky a Blízkeho východu.

Informoval tiež, že čoskoro prijme vo Washingtone nového izraelského predsedu vlády Naftaliho Bennetta. Rivlin poznamenal, že Izrael nemá lepšieho spojenca ako USA a že obidve krajiny spájajú demokratické hodnoty.

Stretnutie Bidena s Rivlinom, ktorý podniká poslednú zahraničnú cestu vo funkcii hlavy štátu, sa uskutočnilo krátko po tom, ako Bennett vo funkcii izraelského premiéra vystriedal Benjamina Netanjahua.

Trump od dohody odstúpil

Bidenova vláda medzitým zintenzívnila úsilie o oživenie dohody, ktorú Irán uzavrel so svetovými mocnosťami v roku 2015.

Cieľom tejto dohody je obmedziť schopnosť Teheránu vyvíjať jadrové zbrane. Bývalý prezident USA Donald Trump s Netanjahuovou podporou od tejto dohody v roku 2018 v mene USA odstúpil.

Rivlin má opustiť prezidentský úrad 7. júla – po sedemročnom funkčnom období. Vystrieda ho Jicchak Herzog, bývalý labouristický poslanec parlamentu, ktorý naposledy šéfoval neziskovej organizácii úzko spolupracujúcej s vládou na podpore prisťahovalectva do Izraela.
 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet