Na hlavný obsah

USA vyzvali na ukončenie násilia v Afganistane. Vinia z neho najmä Taliban

Začali preto uvažovať o pomalšom odsune svojich vojsk.

USA vyzvali na ukončenie násilia v Afganistane. Vinia z neho najmä Taliban
Na snímke vojak americkej armády kráča na pozorovacie miesto v Afganistane. Foto: SITA/AP

Spojené štáty vyzvali v utorok (22. 6.) na ukončenie násilia v Afganistane. Z krviprelievania pritom vinia najmä militantné hnutie Taliban, informovala tlačová agentúra AFP.

„Naďalej vyzývame na ukončenie pretrvávajúceho násilia, ktoré vyvoláva najmä Taliban. Žiadame strany, aby sa zapojili do rokovaní, ktoré určia budúci politický plán Afganistanu. Stále veríme, že dohoda medzi Islamskou republikou a Talibanom je jediný spôsob, ako ukončiť 40 rokov trvajúcu vojnu,“ vyhlásil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Militantné hnutie Taliban zintenzívňuje svoje útoky odvtedy, čo USA oznámili, že z Afganistanu stiahnu svoje vojská. Afganské úrady v pondelok (21. 6.) oznámili, že Taliban obsadil za uplynulých 24 hodín osem okresov v provinciách Baghlán, Tachár a Balch.

Západní vojaci možno neodídu tak rýchlo

Americká vláda preto v pondelok oznámila, že by mohla spomaliť sťahovanie svojich síl z Afganistanu. Odsun vojakov USA a NATO z Afganistanu sa pritom začal 1. mája a má byť ukončený 11. septembra, v deň 20. výročia teroristických útokov na Spojené štáty z roku 2001.

Americký prezident Joe Biden v piatok (25. 6.) zároveň privíta v Bielom dome afganského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet