Na hlavný obsah

Ústavný súd zrušil uznesenie Najvyššieho súdu o väzbe pre Kováčika

Má ísť o rozhodnutie Najvyššieho súdu z minulého novembra.

Ústavný súd zrušil uznesenie Najvyššieho súdu o väzbe pre Kováčika
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR zrušil 22. júna uznesenie Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorým potvrdil väzbu pre bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Má ísť o rozhodnutie NS SR z novembra minulého roka, pre agentúru TASR to potvrdil obhajca bývalého šéfa špeciálnej prokuratúry Erik Magál.

„Môžem potvrdiť, že 22. júna bolo vydané rozhodnutie – nález Ústavného súdu,“ povedal Magál. Ústavný súd vo svojom náleze uvádza, že napadnuté uznesenie zrušil a vec vrátil Najvyššiemu súdu na nové konanie a rozhodnutie.

„Bude jeho povinnosťou poskytnúť sťažovateľovi adekvátnu súdnu ochranu a opätovne rozhodnúť o sťažnosti sťažovateľa proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra 2020,“ odôvodnil ÚS.

Zrušenie uznesenia znamená, že po vydaní nálezu ÚS sa konanie vráti späť pred Najvyšší súd a ten bude musieť bezodkladne rozhodovať o ďalšom trvaní väzby Dušana Kováčika, priblížil obhajca.

NS tak bude rozhodovať o sťažnosti, ktorú Kováčik podával vlani v októbri proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu o vzatí do väzby. „Najvyšší súd bude teda opätovne rozhodovať o zákonnosti vzatia do väzby,“ poznamenal Magál.

Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla v októbri minulého tak, že Dušana Kováčika vzala do väzby z dôvodu kolúzneho, ako i preventívneho. Proti všetkým výrokom tohto rozhodnutia podal Kováčik sťažnosť.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko