Na hlavný obsah

Ustupujúca pandémia uvoľnila opatrenia, počet žiadateľov o azyl v Nemecku v máji stúpol

Najviac žiadostí úrady evidujú od Sýrčanov.

Ustupujúca pandémia uvoľnila opatrenia, počet žiadateľov o azyl v Nemecku v máji stúpol
Na snímke utečenci sedia v autobuse v nemeckom Hannoveri. Foto: TASR/AP

Počet žiadateľov o azyl v Nemecku v máji v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka výrazne stúpol, informovala v pondelok 7. júna agentúra DPA s odvolaním sa na Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF).

Nemecké úrady v máji prijali 8 278 nových žiadostí o azyl, z toho viac ako 3 700 žiadostí bolo od migrantov zo Sýrie, takmer 1 600 od občanov Afganistanu a od migrantov z Iraku prijali približne 650 žiadostí.

Pre porovnanie – v máji minulého roku, kedy boli pre pandémiu v platnosti prísne cestovateľské obmedzenia, dostali nemecké úrady len 3 777 takýchto žiadostí. V roku 2020 požiadalo o azyl v Nemecku celkovo 102 581 cudzincov, čo je takmer o 40 000 menej ako v roku 2019, kedy Nemecko prijalo 142 509 žiadostí o azyl.

Hovorca parlamentnej frakcie CDU/CSU pre vnútropolitické otázky Mathias Middelberg však varoval, že pre prisťahovalcov prichádzajúcich cez Stredozemné more môže počet migrantov opäť vzrásť, pričom v mnohým prípadoch ide podľa neho už o „ekonomickú migráciu a nie ľudí, ktorí utekajú zo strachu“.

Organizácia na pomoc utečencom Pro Asyl minulý rok kritizovala, že nízky počet prijatých migrantov je následkom „rigorózneho uzavretia hraníc Európy“. Organizácia odsúdila systematické uzavretie suchozemských grécko-tureckých hraníc, ako aj vonkajších hraníc EÚ zo strany Maďarska a Chorvátska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet