Na hlavný obsah

V Austrálii sa šíri delta, úrady sprísňujú opatrenia

Nákazlivejší variant odhalili v Sydney, Perte či Brisbane.

V Austrálii sa šíri delta, úrady sprísňujú opatrenia
Na snímke žena počas testovania na ochorenie COVID-19 v Nelson Bay v Austrálii. Foto: TASR/AP

V Austrálii v pondelok 28. júna sprísnili protipandemické oparenia vo viacerých mestách pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a rozširujúci sa delta variant koronavírusu, informovala agentúra AFP.  

Delta variant zaznamenali v mestách Sydney, Brisbane, Perth a Darwin. Situácia je najhoršia v Sydney, kde evidujú takmer 130 infikovaných delta variantom. Toto nové ohnisko nákazlivejšieho variantu úrady spájajú s členmi posádky medzinárodného letu, ktorých z letiska prepravili do karanténneho zariadenia. V meste zaviedli dvojtýždňový lockdown.

Lockdown platí do piatku aj v meste Darwin, kde v miestnej zlatej bani zaznamenali sedem prípadov nákazy delta variantom. Podľa premiéra Severného teritória Michaela Gunnera ide o prvé väčšie ohnisko v meste, v ktorom žije prevažne len pôvodné obyvateľstvo.    

Preventívne opatrenia

V mestách Brisbane a Perth taktiež sprísnili opatrenia, zaviedli povinné nosenie rúšok a obmedzili počet ľudí pri hromadných podujatiach.

K sprísneniu opatrení došlo z preventívneho hľadiska aj v niektorých regiónoch, kde prípady nákazy zatiaľ nezaznamenali. V hlavnom meste krajiny, v Canberre, a na juhu Austrálie taktiež zaviedli povinné nosenie rúšok v interiéroch. Podľa juhoaustrálskeho premiéra Stevena Marshalla sú tieto preventívne opatrenia nevyhnutné, „aby štát a miestna ekonomika ostali silné“.

Menej ako tisíc obetí pandémie

Austrália zvláda pandémiu koronavírusu celkovo dobre. V celej krajine, ktorá má približne 25 miliónov obyvateľov, zaregistrovali od vypuknutia pandémie niečo cez 30 000 prípadov nákazy a 910 úmrtí. 

V krajine doteraz aplikovali takmer 7,4 milióna dávok vakcín, avšak len veľmi malé percento ľudí je plne zaočkovaných. Miestna vláda odmieta publikovať informácie o presnom počte plne zaočkovaných obyvateľov, avšak odhaduje sa, že je to asi len päť percent obyvateľov, uvádza AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet