Na hlavný obsah

V Bratislave za prítomnosti ministra Korčoka otvorili veľvyslanectvo Severného Macedónska

Na mieste bol aj minister balkánskej krajiny.

V Bratislave za prítomnosti ministra Korčoka otvorili veľvyslanectvo Severného Macedónska
Na snímke vlajka Severného Macedónska na budove ambasády tejto krajiny v Bratislave. Foto: FB/ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) spolu s rezortným partnerom zo Severného Macedónska Bujarom Osmanim otvoril v utorok 15. júna Veľvyslanectvo Severného Macedónska v Bratislave. Ide o 45. rezidentný zahraničný zastupiteľský úrad na Slovensku. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok vníma zriadenie zastupiteľského úradu Severného Macedónska ako výbornú príležitosť na ďalšie zintenzívnenie a prehĺbenie vzťahov vrátane ekonomickej a obchodnej oblasti. „Severné Macedónsko je nielen naším partnerom a spojencom v rámci NATO. Zastávame rovnaké postoje k mnohým medzinárodným otázkam a zdieľame spoločné hodnoty, rovnako ako presvedčenie, že členstvo v Európskej únii (EÚ) je garanciou demokracie, stability a prosperity,“ povedal šéf diplomacie.

Osmani v príhovore zdôraznil, že k otvoreniu zastupiteľského úradu „prispela mimoriadne cenená podpora Bratislavy pre eurointegračné úsilie Severného Macedónska“.

Partneri tiež absolvovali bilaterálny rozhovor venovaný aktuálnym otázkam súvisiacim s prístupovým procesom do EÚ a prebiehajúcej debate o stanovení termínu na usporiadanie prvej medzivládnej konferencie EÚ so Severným Macedónskom a Albánskom.

Korčok vyjadril podporu SR pre čo najskoršie začatie prístupových rokovaní EÚ so Severným Macedónskom. Opätovne potvrdil pripravenosť pokračovať v zdieľaní skúseností SR z eurointegračného procesu v rámci projektu Národný konvent o EÚ. „Slovensko je autentickým podporovateľom rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu v prípade splnenia vopred stanovených a férových prístupových kritérií,“ uviedol Korčok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko