Na hlavný obsah

V Británii prevláda variant delta, krajina odložila uvoľňovanie na júl

Variant je nákazlivejší ako predošlé typy.

V Británii prevláda variant delta, krajina odložila uvoľňovanie na júl
Na snímke ľudia v Londýne pred obchodným domom po uvoľnení opatrení. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo o mesiac odložilo finálnu etapu rušenia protiepidemických opatrení, nový dátum je 19. 7., oznámil premiér Boris Johnson. Ak by Británia celoštátnu uzávierku nepredĺžila, počty hospitalizovaných by opäť mohli dosiahnuť čísla z vrcholu prvej vlny epidémie a preťažiť nemocnice, uviedol v pondelok 14. júna Johnson na tlačovej konferencii.

Za nárastom počtu infikovaných je výrazne prevažujúci variant koronavírusu delta, ktorý je nákazlivejší ako predchádzajúce typy vírusu. Získaný čas chce vláda využiť na zrýchlenie očkovania.

„Myslím si, že je rozumné počkať o niečo dlhšie. Za súčasného stavu a podľa dôkazov, ktoré teraz vidím, som si istý, že nebudeme potrebovať viac ako štyri týždne,“ uviedol premiér. Vláda časový plán opäť vyhodnotí 28. júna a otvorenie by v prípade priaznivej epidemickej situácie mohla urýchliť, píše Reuters.

Na snímke britský premiér Boris Johnson.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

S poslednou etapou rozvoľnenia sa v Británii otvoria v plnej miere krčmy, reštaurácie, nočné kluby a ďalšie zariadenia. Pôvodne sľubovaný dátum bol 21. 6., britské médiá však už niekoľko dní špekulovali, že vláda termín odsunie.

V Británii v súčasnosti variant delta, predtým označovaný ako indický, predstavuje 96 percent všetkých pozitívne testovaných. Variant delta sa v Británii prvýkrát objavil na začiatku apríla a za dva mesiace úplne vytlačil variant alfa, ktorý prvýkrát zachytili práve v Británii.

Očkovanie v krajine patrí k najrýchlejším v Európe, vláda ho napriek tomu chce ešte urýchliť. V Británii už prvú dávku očkovania dostalo 41,6 milióna ľudí, z toho takmer 30 miliónov zo 67 miliónov obyvateľov dostalo aj druhú dávku. Británia za pondelok nahlásila 7 742 nových prípadov nákazy a tri úmrtia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet