Na hlavný obsah

V Hongkongu pustili na slobodu opozičnú aktivistku

Ďalší známi aktivisti ostávajú za mrežami.

V Hongkongu pustili na slobodu opozičnú aktivistku
Opozičná aktivistka Agnes Chowová. Foto: SITA/AP

V Hongkongu v sobotu (12. 6.) prepustili z väzenia opozičnú aktivistku Agnes Chowovú. Za mrežami strávila za účasť na masovej manifestácii v roku 2019 sedem mesiacov.

Policajti v pohotovosti

Agentúra AFP oznámila, že sa Chowová dostáva na slobodu presne dva roky po veľkých prodemokratických manifestáciách. Pre toto výročie je v Hongkongu v pohotovosti 2 000 policajtov, na sociálnych sieťach sa objavili výzvy na protesty na pripomienku udalostí z roku 2019.

Úrady ale akékoľvek zhromaždenie pod zámienkou pandémie koronavírusu zakázali, aj keď v máji v Hongkongu zaznamenali len tri nové prípady nákazy.

Pred väznicou na ňu čakali novinári, ale mladá žena s nimi nehovorila. Lam aj Wong sú stále vo väzení.

Výročie protestu

Na sobotu pripadajú presne dva roky od veľkých protestov, pri ktorých zástancovia demokracie zaplavili ulice bývalej britskej kolónie. Tisíce ľudí obklopili sídlo parlamentu v snahe zabrániť prijatiu zákona, ktorý mal umožniť vydávanie zatknutých ľudí do pevninskej Číny.

Protesty napriek nasadeniu početných policajtov trvali skoro sedem mesiacov. Čínske úrady odmietli ustúpiť a nakoniec vnútili Hongkongu zákon o národnej bezpečnosti, ktorý umožnil zatknutie stovky ľudí, medzi nimi aj Chowovej.

Justícii odovzdali napríklad aj tlačového magnáta Jimmyho Laia. Podľa AFP mnohí zo zadržaných nedostali možnosť kaucie a čakajú ich dlhé tresty.

Zakázané manifestácie

Manifestovať je síce zakázané, ale v dňoch, ako je sobota, teda keď si ľudia pripomínajú významnejšie protestné akcie, je v Hongkongu napätie. V piatok (11. 6.) zatkli dvoch aktivistov, ktorí vyzývali ľudí, aby prišli na nepovolené zhromaždenia.

Minulý týždeň vydali zákaz pripomienky krvavého potlačenia protestov na pekinskom námestí Tchien-an-men zo 4. júna 1989. Polícia v Hongkongu zablokovala prístup do Viktóriinho parku, kde sa v minulých rokoch konali takéto pripomienkové akcie.

Mnohí sa napriek tomu nevzdali a zapaľovali v uliciach po celom meste sviečky alebo rozsvecovali svoje mobilné telefóny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet