Na hlavný obsah

V Indii spustia bezplatné očkovanie pre všetkých dospelých

Štátne nemocnice súperili o vakcíny so súkromným sektorom.

V Indii spustia bezplatné očkovanie pre všetkých dospelých
Americkí učitelia voči návrhu zákona protestovali.

Indická federálna vláda tento mesiac začne poskytovať bezplatnú vakcináciu proti koronavírusu všetkým dospelým. Oznámil to v pondelok (7. 6.) premiér Narendra Modi.

Zmenila sa tak politika vakcinácie uplatňovaná od apríla, v rámci ktorej jednotlivé indické štáty a súkromný sektor mali na starosti očkovanie ľudí vo veku 18 až 44 rokov.

Federálna vláda teraz bude nakupovať 75 percent všetkých vakcín priamo od výrobcov a poskytovať ich jednotlivým štátom zadarmo. Zvyšných 25 percent bude kupovať súkromný sektor.

Nedostatok dávok pre ľudí do 45 rokov

Podľa doterajšej politiky federálna vláda poskytovala vakcíny bezplatne ľuďom vo veku nad 45 rokov a pracovníkom v prvej línii. Hoci väčšina štátov očkovala ľudí do 44 rokov tiež zadarmo, súperili o vakcíny so súkromným sektorom.

Podľa expertov výrobcovia dosahovali vyššie zisky predajom vakcín za vyššie ceny súkromnému sektoru, čo spôsobilo, že mnohé štáty nemali dostatočné dodávky.

V Indii doteraz podali iba o niečo viac ako 222 miliónov dávok očkovacích látok proti koronavírusu a úplne zaočkovali menej ako päť percent populácie krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet