Na hlavný obsah

V Juhoafrickej republike už zrejme prevláda variant delta

Je nákazlivejšia aj ako takzvaná juhoafrická mutácia.

V Juhoafrickej republike už zrejme prevláda variant delta
Na archívnej snímke cestujúci s ochrannými rúškami cestujú v minibuse v Johannesburgu (JAR). Foto: TASR/AP

V Juhoafrickej republike zrejme začala prevažovať vysoko nákazlivá mutácia koronavírusu, ktorá bola prvýkrát odhalená v Indii a je známa ako delta. Na tlačovej konferencii v JAR to v sobotu (26. 6.) uviedol vedec Tulio de Oliveira, ktorý je členom odbornej poradnej komisie.

Juhoafrická republika eviduje najviac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a s ňou spojených úmrtí v Afrike. Krajina s viac ako 58 miliónmi obyvateľov teraz čelí tretej vlne nákazy. V piatok (25. 6.) sa tam koronavírus potvrdil u ďalších viac ako 18 000 ľudí.

Mutácia sa šíri veľmi rýchlo

Reprodukčné číslo v JAR teraz je 1,3. To znamená, že 100 nakazených priemerne nakazí ďalších 130 ľudí. De Oliveira v tejto súvislosti poznamenal, že sa epidémia v krajine dostala do fázy exponenciálneho šírenia.

Mutácia delta sa podľa vedca zatiaľ objavila v 85 krajinách a v Afrike sa už rýchlo šíri. „Veľmi rýchlo začína prevažovať v globálnej pandémii,“ uviedol podľa juhoafrického spravodajského webu TimesLIVE.

„Je naozaj veľmi, veľmi nákazlivá, viac ako ostatné varianty, vrátane bety z JAR,“ dodal s tým, že veľmi rýchle šírenie nákazy spôsobuje zahltenie nemocníc a následne dochádza k viacerým úmrtiam, nielen v dôsledku nákazy koronavírusom.

Tretia vlna bude zrejme ešte masívnejšia

Juhoafrická ministerka zdravotníctva Mmamoloko Kubayiová – Ngubaneová na rovnakej tlačovej konferencii povedala, že vrchol tretej vlny nákazy v JAR bude pravdepodobne vyšší ako pri druhej vlne.

Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v JAR podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JAR), ktorá vývoj pandémie vo svete monitoruje, potvrdila u viac ako 1,8 milióna ľudí a 59 621 osôb tam ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Aspoň prvú dávku očkovania proti covidu v krajine podľa webu Our World in Data dostalo zhruba 4,5 % populácie, plne zaočkovaných ale bolo menej ako percento obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet