Na hlavný obsah

V Kanade objavili stovky neoznačených hrobov pri ďalšej bývalej internátnej škole

Pravdepodobne patria deťom pôvodných obyvateľov.

V Kanade objavili stovky neoznačených hrobov pri ďalšej bývalej internátnej škole
Detské topánky, tenistky a červená ruža sú na chodníku na pamiatku viac než 200 detí, ktorých pozostatky objavili v masovom hrobe pri niekdajšom štátnom internáte pre pôvodných obyvateľov na pozemku bývalej cirkevnej internátnej školy v meste Kamloops. Foto: TASR/AP

V Kanade, blízko bývalej katolíckej internátnej školy pre pôvodných obyvateľov, boli pomocou radaru objavené „stovky hrobov“ bez označenia. Objav v provincii Saskatchewan v stredu (23. 6.) večer miestneho času oznámila Federácia nezávislých pôvodných národov a je to podľa nej doteraz najväčší nález podobného pohrebiska.

Na štvrtkové (24. 6.) ráno federácia avizovala tlačovú konferenciu, na ktorej oznámi „desivý a šokujúci objav stoviek neoznačených hrobov na mieste bývalej internátnej školy v Marievale“, napísala agentúra Reuters.

Z Indiánov sa mali stať Kanaďania

Nález prichádza necelý mesiac po objavení pozostatkov 215 detí blízko internátnej školy v meste Kamloops. Škola v Britskej Kolumbii fungovala do roku 1978 a bola súčasťou systému, ktorý oddeľoval deti kanadských indiánov a ďalších menšín od ich rodičov.

Pred Šiestimi rokmi správa kanadských úradov označila tento systém, ktorý fungoval do 90-tych rokov 20. storočia, za „kultúrnu genocídu“. Týmto násilným vzdelávacím systémom prešlo celkovo asi 150 000 detí. Boli často podvyživené a fyzicky a sexuálne zneužívané, píše AP. Vyše 4 000 ich zomrelo.

Kanadská federálna vláda sa za existenciu týchto škôl ospravedlnila v roku 2008. Katolícka cirkev, ktorá mala väčšinu z takmer 140 internátnych škôl v Kanade v správe, sa za ich existenciu neospravedlnila.

Predstaviteľov kanadských pôvodných obyvateľov a preživší neuspokojilo ani júnové vyjadrenie pápeža Františka, ktorý dal najavo ľútosť nad májovým nálezom detských pozostatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet