Na hlavný obsah

V Mexiku riešia záhadu náhle vytvoreného obrovského kráteru

Je 100 metrov dlhý a 20 metrov hlboký.

Na juhu Mexika pri meste Puebla, asi 100 kilometrov od mexickej metropoly, riešia už niekoľko dní záhadu obrovskej a hlbokej diery v krajine. V priebehu niekoľkých hodín sa vytvorila uprostred poľa a od víkendu do stredy (2. 6.) sa zväčšila až na 100 metrov, informuje BBC Mundo.

„Počuli sme veľký hluk, tak sme vyšli von a videli, ako sa hýbe zem. Zrazu v nej bola voda, tak sme začali utekať,“ opísala víkendovú udalosť žena z jediného blízkeho domu.

To, čo sprvu vyzeralo ako diera s priemerom päť metrov, sa do stredy zväčšilo na 100 metrov dlhý a 20 metrov hlboký kráter, ktorý sa zaplnil vodou.

Nová atrakcia

Na miesto sa začali schádzať ľudia z celého okolia, ktorí sa pri záhadnej diere v krajine fotia. Miestne úrady kráter obkľúčili páskou a experti zisťujú, čo bolo príčinou jeho vzniku.

Niektorí obyvatelia z blízkej obce Santa María Zacatepec podľa miestneho denníka El Sol de México tvrdia, že pred rokmi bývala na mieste nádrž na vodu.

„Myslíme si, že išlo o kombináciu dvoch faktorov – zmäkčenie poľa kultiváciou pôdy a odčerpávanie podzemnej vody,“ citoval server BBC Mundo ministerku životného prostredia mexického štátu Puebla Beatriz Manriqueovú.

Dôsledok zemetrasenia?

V štáte Puebla bývajú zemetrasenia, ktoré zvyčajne zasiahnu mexickú metropolu. Silné Zemetrasenie zaznamenali v oblasti v septembri 2017.

„Je možné, že práve to spôsobilo podzemnú trhlinu, ktorá sa postupne zaplnila vodou a podmáčaná pôda sa teraz prepadla,“ myslí si geológ Delfino Hernández z Metropolitnej autonómnej univerzity (UAM), ktorý sa na miesto chystá s tímom expertov.

Hernández sa domnieva, že je potrebné oblasť starostlivo preskúmať a monitorovať, či v nej nie sú ďalšie podobné trhliny.

Podľa serveru BBC sa takéto prepady pôdy v Mexiku v predchádzajúcich rokoch už niekoľkokrát stali, niekedy pri nich aj zomreli ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet