Na hlavný obsah

V Miami sa zrútila obytná budova. Traja ľudia sú mŕtvi a takmer sto nezvestných

Z trosiek vytiahli desiatky ľudí, mnohí sú stále nezvestní.

V Miami sa zrútila obytná budova. Traja ľudia sú mŕtvi a takmer sto nezvestných
NA snímke je zrútená časť budovy v Miami, v troskách uviazli desiatky ľudí. Foto: SITA/AP

Najmenej troch mŕtvych a desať zranených si vo štvrtok (24. 6.) vyžiadalo zrútenie jedného krídla 12-poschodovej budovy na juhu Floridy. Na mieste sa okamžite rozbehla masívna záchranná operácia, najmenej dvoch preživších sa podarilo vytiahnuť z trosiek.

Miestny starosta varoval, že obetí bude zrejme viac, okresný policajný veliteľ podľa denníka Miami Herald hovoril až o 99 nezvestných. Objavujú sa správy o nezvestných z Argentíny, Venezuely a Paraguaja.

Desiatky bytov sú zničené

Viacpodlažný obytný dom v pobrežnej lokalite Surfside sa čiastočne zrútil krátko pred druhou hodinou ranného miestneho času (08: 00 SELČ), pričom nie je jasné, koľko ľudí v ňom bolo.

Budova bola podľa lokálnych médií postavená v roku 1981 a mala viac ako 130 bytových jednotiek. Hasiči neskôr spresnili, že zo 136 jednotiek bolo zničených 55.

V troskách stále hľadajú nezvestných

Podľa tlačového vyhlásenia hasičov na mieste zasahovalo vyše 80 záchranárskych jednotiek. Šéf polície okresu Miami Dade Freddy Ramirez uviedol, že sa podarilo zatiaľ nájsť 53 ľudí zo zoznamu nezvestných, po necelej stovke však úrady naďalej pátrajú.

Médiá podotýkajú, že nie je jasné, či sú všetci nájdení nažive. Činitelia pritom varujú, že vzhľadom na rozsiahle poškodenie budovy sú šance na prežitie ľudí v troskách pomerne malé.

Miestne úrady hovorili o 35 zachránených ľuďoch, z ktorých desať potrebovalo lekársku starostlivosť. Členka okresného zastupiteľstva Sally Heymanová počas dňa informovala, že záchranári prehľadali všetky priestory, ktoré z rozsiahleho bytového domu zostali.

Pátraciu akciu skomplikovala búrka a tiež najmenej jeden požiar na mieste.

Medzi nezvestnými sú aj občania latinskoamerických krajín

Medzi nezvestnými sú tiež ľudia z viacerých latinskoamerických krajín. Paraguajská vláda oznámila, že nemala informácie o sestre tamojšej prvej dámy a jej rodine, dokopy pátra po šiestich nezvestných ľuďoch.

Konzuláty Argentíny a Venezuely zase v súvislosti so zrútením domu v Surfside hlásili deväť, respektíve štyroch nezvestných občanov.

Biden je pripravený pomôcť

Na miesto dorazil aj guvernér Floridy Ron DeSantis, ktorý novinárom povedal, že televízne zábery plne nevystihujú hrôzu situácie. Záchranári podľa neho robia, čo môžu, aby zachránili čo najviac životov. „To stále prebieha a nebudú odpočívať,“ dodal.

Na nešťastie už reagoval aj prezident Joe Biden, ktorý podľa Bieleho domu dlho hovoril s miestnym starostom. Novinárom potom povedal, že federálna vláda poskytne akúkoľvek pomoc, ak o to guvernér DeSantis požiada a vyhlási stav núdze.

Snímky z miesta zachytávajú hromadu trosiek siahajúcu až k druhému poschodiu zvyšku stavby. Na internete sa objavilo aj video trosiek; jeho autor poznamenal, že bol ubytovaný v susednom hoteli.

„Jedna z tých obrovských budov je preč. Tu, hneď vedľa nás,“ uviedol s tým, že je to „šialené“. Neskôr miestna televízia priniesla zábery, na ktorých je vidieť, ako hasiči vyslobodzujú chlapca a dávajú ho na nosítka. Niektorých obyvateľov hasiči zachraňovali z balkónov.

V jednom prípade záchranári vyslobodili matku aj s dieťaťom, žene však museli amputovať nohu, aby ju dokázali vytiahnuť z trosiek.

Okolité ulice boli z dôvodu záchrannej operácii zatvorené a miestni obyvatelia boli prevezení do neďalekého kultúrneho domu. Marian Cruz z miestnej polície ľuďom odporučil, aby sa miestu vyhýbali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet