Na hlavný obsah

V Mjanmarsku sa začal súdny proces s premiérkou Su Ťij

V domácom väzení ju zadržiavajú od začiatku februára.

V Mjanmarsku sa začal súdny proces s premiérkou Su Ťij
Na snímke mjanmarská premiérka An Schan Su Ťij Foto: TASR/AP

V Mjanmarsku sa v pondelok (14. 6.) začal súdny proces so zadržiavanou premiérkou Aun Schan Su Ťij, ktorú zosadila armáda počas februárového prevratu. Informovala o tom agentúra DPA.

Laureátka Nobelovej ceny Su Ťij (75) je od puču v krajine v domácom väzení. Vojenská junta ju obviňuje z niekoľkých trestných činov vrátane porušovania zákonov o zahraničnom obchode v súvislosti s vysielačkami nájdenými v jej dome, nerešpektovania koronavírusových nariadení i podnecovania k vzbure. Naposledy ju obvinili aj z korupcie.

Pozorovatelia sa domnievajú, že cieľom armády je umlčať Su Ťij na dlhé obdobie, keďže jej hrozia niekoľkoročné tresty.

Diskreditácia premiérky

Su Ťijini priaznivci tvrdia, že obvinenia voči štátnej kancelárke – teda fakticky predsedníčke vlády – sú politicky motivované a ich cieľom je pokus o jej diskreditáciu a legitimizovanie vojenského prevratu v Mjanmarsku. Ak by ju uznali za vinnú, mohla by dostať zákaz kandidovať vo voľbách, ktoré sa podľa junty uskutočnia do jedného až dvoch rokov.

Nezisková organizácia Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP) uviedlo, že od prevratu z 1. februára má potvrdených najmenej 863 úmrtí a vyše 6 000 osôb skončilo vo väzení.

Počas prevratu armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila aj prezidenta Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet