Na hlavný obsah

V Nemecku neodporúčajú plošnú vakcináciu detí

Jediná schválená vakcína v EÚ pre túto vekovú kategóriu je od Pfizer/BioNTech.

V Nemecku neodporúčajú plošnú vakcináciu detí
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Nemecká Stála očkovacia komisia (Stiko) pre nedostatok vedeckých údajov neodporúča plošnú vakcináciu detí a mládeže proti ochoreniu COVID-19, podporila ale očkovanie detí so zdravotnými problémami. Informoval o tom vo štvrtok (10. 6.) Inštitút Roberta Kocha (RKI), ktorý je nemeckým úradom pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Stiko je súčasťou RKI ako nezávislý poradný orgán. Stanoviská komisie nie sú záväzné, vláda sa nimi ale v mnohých prípadoch riadi. V Európskej únii je zatiaľ ako jediná vakcína pre deti od 12 rokov schválená látka od konzorcia Pfizer/BioNTech. O povolenie momentálne usiluje aj spoločnosť Moderna.

Nesúhlasný posudok Stiko sa očakával, preto nie je v Nemecku prekvapujúci. Komisia už vopred avizovala, že nemá dostatok vedeckých podkladov na to, aby mohla vydať všeobecné odporúčanie.

Rüdiger von Kries, ktorý je členom Stiko, na konci mája v rozhovore s televíziou rbb povedal, že nie sú jasné riziká, ktoré deťom pri imunizácii hrozia.

Očkovanie bude aj tak možné

Postoj Stiko neznamená, že deti od 12 rokov sa teraz v Nemecku nebudú môcť očkovať. Rozhodnutie bude závisieť od rodičov a od konzultácie s lekárom.

S týmto postupom počíta aj minister zdravotníctva Jens Spahn. Očkovanie detí proti covidu je v Nemecku rovnako ako v prípade dospelých dobrovoľné.

Stiko sa k vakcínam proti ochoreniu COVID-19 nevyjadrila prvýkrát. Už skôr napríklad neodporučila používať látky od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson pre mladších ako 60 rokov kvôli prípadom mozgovej žilovej trombózy.

Nemecká vláda rešpektuje túto radu. Očkovanie od týchto firiem je síce v Nemecku dostupné aj pre mladších, ale len na vlastné nebezpečenstvo a po konzultácii s lekárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet