Na hlavný obsah

V Nemecku pre extrémizmus rozpustia špeciálnu policajnú jednotku

Vyšetrujú 19 policajtov v aktívnej službe.

V Nemecku pre extrémizmus rozpustia špeciálnu policajnú jednotku
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s vyšetrovaním policajtov pre krajne pravicové vyjadrenia v četovacích skupinách dôjde k rozpusteniu špeciálnej zásahovej jednotky (SEK) policajného prezídia vo Frankfurte nad Mohanom. Oznámil to vo štvrtok 10. júna vo Wiesbadene hesenský minister vnútra Peter Beuth, informovala agentúra DPA.

Vyšetrovanie prebieha voči 19 policajtom v aktívnej službe a jednému bývalému príslušníkovi jednotky SEK. Sedemnásť obvinených malo v rokoch 2016 a 2017 zdieľať príspevky podnecujúce k nenávisti, ako aj zábery nacistického diktátora Adolfa Hitlera či hákové kríže. Tri osoby sú nadriadení policajtov, ktorí proti ich konaniu nezakročili.

Beuth prisľúbil kompletnú reorganizáciu SEK vrátane nového spôsobu riadenia. „Špeciálna zásahová jednotka prejde zásadnou organizačnou reštrukturalizáciou,“ povedal.

Polícia spolkovej krajiny Hesensko v stredu (9. 6.) ráno prehľadala bydliská a pracoviská šiestich zamestnancov útvaru vo Frankfurte nad Mohanom. Členovia danej jednotky dostali zákaz výkonu služby a jedného z nich prepustili.

Nemecké ministerstvo obrany pre podozrenia z krajne pravicového extrémizmu vlani rozpustilo Komando špeciálnych síl (KSK) nemeckej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet