Na hlavný obsah

V obci Muľa v okrese Veľký Krtíš evidujú nízky záujem o sčítanie obyvateľstva

Za nesplnenie zákonnej povinnosti hrozí pokuta až do výšky 250 eur.

V obci Muľa v okrese Veľký Krtíš evidujú nízky záujem o sčítanie obyvateľstva
Na snímke internetová stránka www.scitanie.sk. Foto: TASR

Hoci asistované sčítanie prebieha uspokojivo, na Slovensku evidujeme obce, ktoré nedosahujú v sčítaní obyvateľov ani 50 percent. Ide o sedem obcí – Muľa v Banskobystrickom kraji, Podhorany a Krajná Bystrá v Prešovskom kraji, Rudňany, Boliarov a Žehra v Košickom kraji a mestská časť Košice – Lunik IX.

Štatistický úrad vyzýva samosprávy v týchto obciach, aby motivovala obyvateľov k sčítaniu. Nízky podiel sčítaných má totiž dosah na kvalitu zozbieraných údajov za danú obec.

V obci Muľa vo veľkokrtíšskom okrese nesčítali ešte ani 50 % obyvateľstva. V dedine mnoho rodín žije na pokraji biedy a o sčítanie nemajú veľký záujem. Podľa miestnych je problém aj v negramotnosti. Potrebujú, aby ich usmernili a presne im vysvetlili, čo treba robiť. Takmer 95 % obyvateľstva tvoria Rómovia, uviedol obyvateľ obce.

V ďalšej obci v okrese Veľký Krtíš, kde žije viac ako 70 % rómskeho obyvateľstva, sa obecná samospráva snaží ľudí motivovať informačnou kampaňou a osobnou návštevou domácností.

Starosta Čeloviec Ján Petroch hovorí však o chybách pri sčítavaní obyvateľov. Mnohí ľudia z rómskej komunity si myslia, že pod jedným rodným číslom sčítajú všetkých členov rodiny. Preto sa v obci rozhodli osobne navštevovať jednotlivé domácnosti. Ďalší problém vidí starosta v tom, že mnohí majú v obci trvalý pobyt, ale fyzicky sa v nej nezdržiavajú.

Sčítanie ovplyvňuje aj finančné zdroje obcí

Asistovane sa nateraz sčítalo takmer 180 000 obyvateľov. V mestách a obciach, kde je aktuálne vyššie percento nesčítaných, sa tieto samosprávy môžu vplyvom zníženia počtu obyvateľov dostať v blízkej budúcnosti do nepríjemnej finančnej situácie.

„Výsledky sčítania majú a budú mať zásadný vplyv na výšku ich vlastných príjmov. Na základe výsledkov sčítania a trvalého pobytu občanov v sídle bydliska sa dnes rozdeľuje rozhodujúci príjem obcí – daň z príjmov fyzických osôb. Bez ohľadu na to, aká daň sa bude v budúcnosti prerozdeľovať, vždy bude rozhodujúcim kritériom na jej delenie práve počet obyvateľov,“ povedal výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány pre Rádio Regina Stred.

„Ak teda obyvatelia nebudú na túto skutočnosť zodpovedne reagovať, prípadne sčítanie odignorujú, môžu svojim sídlam, a tým vlastne aj samým sebe, spôsobiť finančné ujmy v budúcnosti,“ dodal Turčány.

Sčítanie obyvateľov je povinné a za nesplnenie zákonnej povinnosti hrozí pokuta až do výšky 250 eur. Sčítať sa možno do 13. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny