Na hlavný obsah

V Paríži objavili pri smetiach 200-ročný zápisník slávneho českého skladateľa

Vzdialená rodina ho omylom vyhodila.

V Paríži objavili pri smetiach  200-ročný zápisník slávneho českého skladateľa
Nájdený zápisník českého hudobného skladateľa Antonína Rejchu. Foto: Moravská zemská knižnica

Viac ako 200-ročný zápisník českého hudobného skladateľa Antonína Rejchu, o ktorom sa doteraz nevedelo, sa na konci marca našiel pri odpadkových košoch v Paríži. Vzácny nález zostane vo Francúzsku, kde ho budú skúmať bádatelia, prezradila Moravská zemská knižnica (MZK). Pri identifikácii objavu pomohla virtuálna výstava o živote Rejchu, ktorú spoločne pripravili MZK a Francúzska národná knižnica.

Pod kuriózny objav sa podpísala pozorná obyvateľka Paríža, ktorá si pri odpadkových košoch všimla škatuľu s historickými dokumentami. Vďaka záľube v histórii si ju odniesla domov. Medzi dopismi a dokumentami z rokov 1914 až 1918 objavila aj starší zápisník. Neobsahoval žiadne údaje odkazujúce na vlastníka, ale bola k nemu priložená obálka s Rejchovým podpisom a komentárom, že ide o „signature de Reicha“, teda podpis Rejchu.

„Zápisník bol omylom vyhodený vzdialenou rodinou Antonína Rejchu spolu s ďalšími mladšími rodinnými dokumentmi. Susedka ho vďaka svojej zvedavosti našla a nakoniec s pomocou našej výstavy na internete identifikovala. Je nesmierne chvályhodné, že sa ho rozhodla bez váhania darovať do zbierok Francúzskej národnej knižnice, kde je teraz k dispozícii bádateľom,“ popísal okolnosti nálezu správca Rejchovho fondu v knižnici a spoluautor výstavy Francois-Pierre Goy.

Podľa spoluautorky výstavy z MZK Jany Frankovej ide o jediný zachovaný Rejchov zápisník, ktorý na niekoľkých stranách obsahuje poznámky k práve tvoreným skladbám a notové záznamy súvisiace s jeho pedagogickým pôsobením. „Tento nález je unikátny nielen svojimi okolnosťami, ale i svojím obsahom, ktorý bude predmetom ďalšieho výskumu,“ doplnila Franková.

„Keď sme uvažovali o prenesení expozície z pôvodne plánovanej fyzickej podoby do virtuálnej, tušili sme, že bude mať oveľa väčší dosah, avšak v tomto prípade sme viac než milo prekvapení,“ uviedol riaditeľ MZK Tomáš Kubíček.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet