Na hlavný obsah

V Paríži otvorili výstavu o perzekúcii homosexuálov a lesieb v Európe

Za vlády Hitlera ich odvážali do koncentračných táborov.

V Paríži otvorili výstavu o perzekúcii homosexuálov a lesieb v Európe
Na snímke dúhová vlajka. Foto: SITA/AP

Múzeum Šoa v Paríži vo štvrtok (17. 6.) otvorilo novú výstavu o útlaku a stigmatizácii homosexuálov a lesieb počas nacistického Nemecka a aj v iných obdobiach moderných európskych dejín.

Cez príbehy slávnych i neznámych ľudí, policajné záznamy alebo fotografie približuje osudy týchto menšín od konca 19. storočia až po posledné súdne spory.

„Memoriál (holokaustu) je medzi prvými, ktorí sa venujú téme homosexuálov a lesieb formou výstavy,“ uviedol riaditeľ múzea Jacques Fredj a zdôraznil poslanie múzea odkrývať „všetky témy spojené so stereotypmi“, píše AFP.

Výstava poukazuje na rozdiely v prístupe k týmto menšinám ako v priebehu dejín, tak v jednotlivých krajinách, ale aj na rozdiely v správaní ľudí. Ešte pred rokom 1933, kým sa v Nemecku stal kancelárom Adolf Hitler, boli tresty za homosexualitu v Nemecku, Rakúsku a Británii prísnejšie, ako napríklad vo Francúzsku a Taliansku.

Deportácie do koncentračných táborov

Paradoxne je to ale v Berlíne, kde vyšlo jedno z prvých diel na obranu homosexuality od lekára židovského pôvodu Magnusa Hirschfelda, ktorý patrí medzi zakladateľov modernej sexuológie.

Nacistický režim si podľa múzea viedol záznamy o 100 000 homosexuáloch, polovicu z nich potrestali a 5 až 15-tisíc z nich nacisti odoslali do koncentračných táborov, kde väčšina z nich zomrela.

V táboroch boli homosexuáli označovaní ružovým trojuholníkom, ktorý je jedným zo symbolov výstavy. Medzi exponátmi je tiež správa polície o parížskej rezidencii Hôtel de Marigny, kde sa stretávali homosexuáli vrátane spisovateľa Marcela Prousta alebo udavačský list z Nemecka, kde pisateľ upozorňuje na spolunažívanie dvoch mužov, ktorí „žijú ako muž a žena“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet