Na hlavný obsah

V parlamente sa začala mimoriadna schôdza k odvolávaniu Igora Matoviča

Návrh podali opoziční poslanci z Hlasu-SD.

V parlamente sa začala mimoriadna schôdza k odvolávaniu Igora Matoviča
Plénum Národnej rady SR. Foto: TASR

Predseda parlamentu Boris Kollár v stredu (30. 6.) otvoril mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Národnú radu SR uznal za uznášaniaschopnú, keďže prítomných je 120 poslancov.

Po odsúhlasení Kollárovho procedurálneho návrhu budú poslanci rokovať aj po 19.00 h. K hlasovaniu sa teda môžu dostať v neskorých večerných až nočných hodinách.

S prednesom návrhu na vyslovenie nedôvery Matoviča v mene 39 opozičných poslancov začal schôdzu expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD).

„Jeho nepredvídateľné rozhodnutia, bez kontroly vlády a parlamentu, konfrontačný štýl a mocenské hry atakujúce právny systém a spravodlivosť škodia spoločnosti, vnášajú do nej nervozitu a vytvárajú zbytočnú konfrontáciu,“ uvádza sa v návrhu.

V pléne vystúpil aj samotný Matovič. Pellegriniho nazval večným poskokom Roberta Fica (Smer-SD). Upozornil aj na mafiánske praktiky za vlády Smeru. „Budem robiť všetko preto, aby ste ma nezlomili. Budem bojovať dovtedy, dokým ma fyzicky neodstránite,“ vyjadril sa Matovič. Všetkých poslancov vyzval na hlasovanie v súlade so svojím svedomím a presvedčením.

Minister financií tiež spomenul, že niekto z koaličných partnerov zháňal hlasy na jeho odvolanie. Narážal tým na ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Ten mal sľubovať opozícii koaličné hlasy na vyslovenie nedôvery Matovičovi výmenou za zabezpečenie dostatočnej účasti na schôdzi.

Schôdza k odvolávaniu ministra financií sa začala už v utorok (29. 6.), ale podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) ju presunul na stredu. Pre nízky počet prítomných poslancov (53) nebol parlament uznášaniaschopným.

Koaličné strany OĽANO a Sme rodina už skôr vyjadrili podporu Matovičovi a nebudú hlasovať za jeho odvolanie. SaS a Za ľudí sa k návrhu zatiaľ nevyjadrili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko