Na hlavný obsah

V Poľsku zverejnili správu o zneužívaní maloletých v katolíckej cirkvi

Takmer polovica nahlásených prípadov sa týkala detí mladších ako 15 rokov.

V Poľsku zverejnili správu o zneužívaní maloletých v katolíckej cirkvi
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Diecézy a kláštory v Poľsku dostali od júla 2018 do konca roka 2020 celkovo 368 hlásení o sexuálnom zneužívaní maloletých, oznámila v pondelok (28. 6.) poľská katolícka cirkev. 

Novozverejnená správa o zneužívaní detí duchovnými sa týka rokov 1958 až 2020. Táto štatistika by mohla ďalej poškodiť reputáciu katolíckej cirkvi v Poľsku, ktorou otriasla v posledných rokoch séria škandálov týkajúcich sa sexuálneho zneužívania, píše agentúra PAP.

Predstavitelia katolíckeho štatistického inštitútu spresnili, že kongregácia pre náuku viery uznala v predbežnom vyšetrovaní 39 percent prípadov za overených alebo dôveryhodných, 51 percent z nich vyšetruje a desať percent hlásení označila za nedôveryhodné.

Takmer polovica (47 percent) hlásení sa týkala detí mladších ako 15 rokov. Podiel dievčat a chlapcov bol rovnaký, podotkla agentúra PAP.

Očista cirkvi?

Poľský prímas Wojciech Polak po zverejnení správy požiadal verejnosť o odpustenie a poďakoval všetkým, ktorí sexuálne zneužívanie nahlásili. Pomohli tým podľa neho cirkvi k tomu, aby sa skutočne očistila.

Zverejnené dáta podľa neho zároveň „nereflektujú plne tragédiu sexuálneho zneužívania detí, ktorého sa dopustili niektorí členovia duchovenstva“.

„Štatistické údaje sú len čísla, ktoré nemôžu reflektovať utrpenie človeka, ktorému takýmto spôsobom ublížili,“ nechal sa počuť arcibiskup, podľa ktorého je zároveň dôležité pamätať na to, že nie všetky obete sexuálneho násilia čin aj nahlásili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet