Na hlavný obsah

V Prahe pochodovali za spravodlivú vládu tisícky ľudí

Žiadali odchod ministerky spravodlivosti a premiéra.

V Prahe pochodovali za spravodlivú vládu tisícky ľudí
Pochod za spravodlivú vládu v Prahe 1. júna 2021. Foto: RTVS

V Prahe vyšli v utorok 1. júna do ulíc tisícky ľudí, aby vyjadrili nespokojnosť so stavom justície v krajine. Dav, na čele s osobou v bielom, ktorá symbolizovala spravodlivosť, protestoval pod heslom „Necúvneme – Pochod za spravodlivú vládu“ a žiadal demisiu ministerky spravodlivosti Marie Benešovej i českého premiéra Andreja Babiša. Protest organizovala iniciatíva Milión chvíľok za demokraciu.

Demonštrácia začala krátko po 17.30 h na pražskom Albertově, odkiaľ sa dav vydal k budove ministerstva spravodlivosti. Tam zanechal šéfke českej justície rezignačný list. Tisíce nespokojných ľudí sa obávajú o slobodu justície v Česku po tom, ako Benešová vyvinula tlak na najvyššieho štátneho zástupcu (obdoba generálneho prokurátora na Slovensku, pozn. red.) Pavla Zemana, ktorý následne z funkcie odstúpil. Demonštranti zároveň požadovali, aby nového zástupcu vybrala až nová vláda. Pochodujúci dav dorazil po 18.30 h na Václavské námestie, kde sa podľa odhadov polície zišlo približne 3 500 až 4 000 ľudí.

Hana Strašáková z iniciatívy Milión chvíľok za demokraciu v prejave na Václavskom námestí povedala, že ministerkou spravodlivosti nemôže byť žena, ktorá bez dôkazov tvrdí, že je v ČR možné si objednať trestné stíhanie, podľa ktorého existuje niekoľko vyšetrovacích verzií výbuchov vo Vrběticiach, alebo ktorá hovorí, že pozná veľa ľudí z telefónnych odposluchov. „Žena, ktorá sa snaží ovplyvňovať justíciu v Českej republike, nemôže byť ministerkou spravodlivosti. Podajte demisiu,“ citovala prejav Strašákovej ČTK.

Nespokojní ľudia tiež kritizovali českého premiéra Andreja Babiša, ktorý je podľa nich dlhodobo v konflikte záujmov a mal by odstúpiť. Premiérovi a jeho vláde nedôverujú nielen pre to, ako viedol krajinu v čase pandémie, ale aj pre kauzu „Čapí hnízdo“ a jeho napojenie na spoločnosť Agrofert.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet