Na hlavný obsah

V strane Za ľudí to vrie. Remišová odvolala človeka blízkeho Kiskovi

Predsedníctvo strany má rozhodnúť, či zvolá mimoriadny snem.

V strane Za ľudí to vrie. Remišová odvolala človeka blízkeho Kiskovi
Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková. Foto: TASR

Už v utorok (1. 6.) večer by sa mohlo rozhodnúť či koaličná strana Za ľudí zvolá mimoriadny snem. V strane prevláda nespokojnosť s vedením Veroniky Remišovej. Časť poslancov ju chce nahradiť ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. Remišová sa pre situáciu v strane stretla aj s jej zakladateľom Andrejom Kiskom. Aj on vyzval na zvolanie snemu a upokojenie pomerov.

Po stretnutí šéfky strany Za ľudí s jej zakladateľom malo dôjsť k zloženiu zbraní. Exprezident totiž členov vyzval, aby situáciu riešili za zatvorenými dverami a nie pred médiami. Definitíva by mala padnúť v utorok večer na ďalšom mimoriadnom predsedníctve. V strane už však začali personálne čistky.

Veronika Remišová už odvolala generálneho manažéra strany a bývalého poradcu a hovorcu Andreja Kisku – Romana Krpelana. Ten sa o odvolaní dozvedel len cez SMS správu, počkať si chce na oficiálny dokument. Vidí však za ním snahu Remišovej nakloniť si misky váh vo svoj prospech.

„Na poslednom predsedníctve prebehlo takzvané indikatívne, alebo skúšobné, hlasovanie. Za mimoriadny snem bolo 11 z 21 členov predsedníctva a toto si predsedníčka strany Veronika Remišová uvedomuje. Robí to kvôli tomu, aby získala väčšinu v predsedníctve a aby to hlasovanie dopadlo tak, ako si ona želá,“ povedal Krpelan, ktorý bol za výmenu líderky, pre Rádiožurnál Rádia Slovensko.

Remišová tvrdí, že s Krpelanom už dlhšie nebola spokojná a o odvolaní uvažovala skôr. „Viackrát som ho odložila a dala šancu na zlepšenie práce. V súčasnej situácii ale musia regionálne aj expertné skupiny strany pracovať naplno, a preto sa už zmena na poste generálneho manažéra strany nedala odkladať,“ uviedla Remišová.

Nemá pritom ísť o jedinú zmenu. V strane má na pozícií riaditeľa kancelárie skončiť aj Tomáš Lehotský. Ten sa k situácií vyjadriť nechcel.

Politológ Radoslav Štefančík hovorí, že rozpad strany je blízko. Podobný scenár sa podľa neho v minulosti opakoval aj pri iných stranách. „Strana Za ľudí je prakticky od výmeny svojho otca zakladateľa odsúdená na zánik. Trvá to niekoľko mesiacov, ale myslím si, že to, čo sa deje momentálne, je vlastne len urýchlenie postupného zániku tejto politickej strany.“ Predsedníctvo Za ľudí sa má stretnúť v utorok o 18:00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko