Na hlavný obsah

V Taliansku začala skúšobná výroba Sputniku V

Vakcínu stále neschválila Európska lieková agentúra.

V Taliansku začala skúšobná výroba Sputniku V
Na snímke vakcína Sputnik V proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Taliansko-švajčiarska spoločnosť Adienne Pharma & Biotech začala v Taliansku neďaleko Milána skúšobnú výrobu ruskej vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom talianska tlač.

Ide o malé dávky určené na analýzu lieku. Vakcínu Sputnik V zatiaľ neschválila Európska lieková agentúra (EMA).

„Ide o veľmi malé množstvo, ktoré je určené na vnútorné použitie, nie na trh,“ uviedla spoločnosť. „Výsledky budú poskytnuté kompetentným úradom. Ide o vopred plánovaný krok, ktorý sme vykonali podľa harmonogramu,“ dodala.

Správa o dohode s taliansko-švajčiarskou spoločnosťou o výrobe ruskej vakcíny sa objavila v marci, teda v čase, keď v Taliansku očkovanie len začínalo, a mala veľký ohlas nielen v miestnej tlači.

Farmaceutická spoločnosť spustenie skutočnej výroby a uvedenie ruskej vakcíny na trh časovo nespresnila.

Žiadosť o schválenie

Šéf podniku Antonio Di Naro v marci uviedol, že firma, ktorá plánuje v Taliansku vyrábať vakcínu v dvoch továrňach, podá žiadosť o schválenie výroby preparátu talianskemu liekovému regulátorovi AIFA ku koncu roka.

Ak by látka nebola dovtedy schválená na použitie v Európskej únii, spoločnosť ju bude vyvážať do nečlenských krajín, povedal.

Sputnik V je vírusová vektorová vakcína, ktorá používa iný oslabený nepatogénny vírus. Na očkovanie sú potrebné dve dávky. Na výrobe sa podieľa Ruský fond priamych investícií (RDIF).

Podľa jeho zástupcu sa výroba látky začala popri Rusku aj v Bielorusku, Srbsku, Brazílii, Južnej Kórei, Indii, Číne a v Argentíne. V budúcnosti sa uvažuje aj o výrobe v Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet